16-jarige Brit is begonnen aan solo non-stop zeiltrip rond de wereld

Michael PerhamDe Britse teenager Michael Perham, 16 lentes jong, is zaterdag 15 november in het Engelse Portsmouth vertrokken om solo en zonder assistentie rond de wereld te zeilen. Als hij in zijn opzet slaagt, wordt hij meteen de jongste zeiler die hierin ooit slaagde. Het record staat voorlopig op naam van Jesse Martin, die er in 1999 in slaagde om als 18-jarige solo rond onze aarde te zeilen. Hij had er destijds wel 11 maanden voor nodig.

Michael Perham is niet aan zijn proefstuk toe. Reeds op 14-jarige leeftijd stak hij solo zeilend de Atlantische Oceaan over. Toen werd hij echter wel van nabij gevolgd door zijn vader, die met eenzelfde zeilboot ook de oversteek maakte. Deze keer is hij wel volledig alleen om aan boord van zijn Open 50 voeter TOTALLYMONEY.COM de 21600 zeemijlen af te leggen.

Het is de bedoeling om alle lengtegraden te passeren in ongeveer 4 en een halve maand tijd. Hij zal daarbij de 3 grote kapen hebben gerond, zijnde Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn. De evenaar wordt van noord naar zuid en later van zuid naar noord overvaren. Zijn enige contact met zijn familie zal door middel van een satelliet telefoon zijn.

Totallymoney.com heeft al wat mijlen onder de kielTotallymoney.com heeft al wat mijlen onder de kielDe TOTALLYMONEY.COM is dus een open 50 voeter, dateert van 1996 en wordt met sponsor- en privé-geld gecharterd voor deze trip. Deze ex Etoile Australe en ex Cray Valley is een ontwerp van Finot Conq. Het bootje is wel niet aan haar maidentrip bezig, want ze werd eerder al ingezet in de Newport to Bermuda race, de Atlantic Alone en de Around Alone. Ze is 15,24 meter lang voor een kontje van 4,95 meter. Haar carbon loden bulb kiel steekt 3,82 meter diep. Met andere woorden, een leuke reisgezellin!

“Ik heb gedroomd van deze wereldomzeiling en nu kan ik mijn droom waar maken. Ik ben wel een beetje zenuwachtig maar voel mij vooral opgewonden. Ik moet toegeven dat velen mij wellicht gek gaan verklaren, maar het is gewoon een fantastisch gevoel straks alles onder controle te gaan hebben, relax en één met de natuur. Natuurlijk is het vooruitzicht alleen te zijn de komende 4 maanden minder leuk. Je familie en vrienden moeten achterlaten is hard. Ik ben iemand die graag plezier maakt en dat zal uiteindelijk nog het meest gemist worden vrees ik”, alsnog de nuchtere jongeman net voor zijn vertrek.

Om de dooie momenten te overbruggen heeft hij wat huiswerk meegenomen teneinde later zijn sportdiploma te kunnen halen aan het Oaklands College Athletics Academy te St Albans, Hertfordshire. Zijn directeur vindt hem een inspirerende jongeman, maar ging toch toekijken of hij zijn opgelegd werk op tijd ging afleveren. Michael heeft ook psychologische lessen gekregen om de uitdagingen die voor hem liggen beter aan te kunnen. Zelfs de uitdagingen van de Zuidelijke Oceaan boezemen hem geen angst in. Hij denkt zelfs dat het fun zou zijn, aangezien op dit deel van het traject de snelheden het hoogst liggen.

Als er al geld aan dit avontuur zou worden overgehouden, dan gaat dit integraal naar 2 goede doelen, met name ‘Save the Children’ en de ‘Tall Ships Youth Trust’.

www.totallymoney.com/sailmike/
Foto’s: Julien Girardot/DPPI

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: