Bootkeuze ISAF Olympische Spelen 2012 bekend

Elliot 6mRVan 6 t/m 15 november vond in Madrid de ISAF Jaarvergadering plaats. Een belangrijk agendapunt voor de aanwezige verzamelde naties was onder andere de bootkeuze voor de Olympische Spelen 2012. De Yngling komt niet terug als Olympische klasse. Al eerder gaf de ISAF de voorkeur aan het Matchracen boven de Driepersoon Kielboot bij de vrouwen. De Yngling had nog een kleine kans in het Dames Matchracen alsnog onderdeel uit te maken van het Olympische traject.

De ISAF koos afgelopen weekeinde echter voor de Elliott 6m. Bondscoach Jaap Zielhuis reageerde nuchter op de beslissing: "Het is belangrijk om te weten, maar uiteindelijk gaat het om de mensen die de boten varen. Nu kunnen wij ons programma daarop afstemmen."

Het Watersportverbond staat namelijk op het standpunt dat de boten ondergeschikt zijn aan de zeilers. Topzeilen leidt namelijk zeilers op en goede zeilers zijn in staat te anticiperen op de boot waarin gevaren wordt. De opvatting is dat een goede opleiding tot goede prestaties leidt, ongeacht de klasse.

Alhoewel het Watersportverbond de Yngling een warm hart toedraagt en deze boot zeer geschikt wordt geacht voor het Matchracen, kan het Watersportverbond toch achter deze keuze staan. De Elliott 6m is een leuke, moderne en sportieve boot om in te zeilen en om naar te kijken.

Verder was het even spannend of de 470 behouden zou blijven als dames tweemansboot. De 29-er XX was een geduchte concurrent. Uiteindelijk bleef het de 470. Het Watersportverbond is blij met deze keuze omdat nu goed geanticipeerd kan worden op het High Performance zeilen in de toekomst. Want dat het High Performance zeilen voor de dames eraan zit te komen is duidelijk. Nederland staat hier overigens ook achter.

De RS:X kreeg met een ruime meerderheid de voorkeur boven de Formula One Design. Dit was ook de voorkeur van het Watersportverbond aangezien de RS:X beter past bij de locaties en omstandigheden waarin het Olympische circuit actief is.

Ook voor de Tornado is er blijkbaar geen plaats meer op de komende Spelen in Londen. (note red)

Persbericht Delta Lloyd Kernploeg
Foto: Cruising Yacht Club of Australia

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: