Vendée Globe: uitgedunde kopgroep bereikt vandaag de doldrums

Gitana EightyHet is nog steeds Loïck Peyron aan boord van GITANA EIGHTY die aan de leiding in de Vendée Globe zeilt en de rol van verkenner bij het binnenvaren van de doldrums op zich neemt. De verschillen tussen de strijdende open 60's nemen ondertussen heel langzaam toe. In de kopgroep zijn ze nu nog met 7 deelnemers die door slechts 100 zeemijlen worden gescheiden. Zij beginnen vandaag aan de oversteek van de doldrums, wat altijd een enerverende bedoening en alles behalve een pleziertochtje blijft.

Zelfs zeilers die deze zone reeds verschillende keren hebben doorvaren, de Zwitser Dominique Wavre (TEMENOS II) zit al aan bijna 20, geven toe dat er altijd een tikkeltje geluk mee gemoeid is. Verder blijft het een onaangenaam gevoel veel energie te steken in manoeuvres die je uiteindelijk weinig zeemijlen opleveren. Vanaf vandaag krijgen de eerste 10 deelnemers het volgende voorgeschoteld in deze zoneDit zijn de DoldrumsDit zijn de Doldrums waar het lijkt alsof er geen meteorologische wetten bestaan: stormen, brutale windstoten, pikdonkere luchten, totale windstilte,.. het volgt elkaar op zonder wetmatigheden en maken van deze zone soms een echte Russische roulette. Wie niet goed oplet en een windvlaag te laat opmerkt riskeert heel zware averij. Met andere woorden, de spanning stijgt aan boord de eerste 10.

En ook dit zijn de DoldrumsEn ook dit zijn de DoldrumsLoïck Peyron vaart ondertussen toch al 6 dagen aan de leiding en behoudt een kleine voorsprong van een 40-tal zeemijlen op zijn 2 naaste belagers, Sébastien Josse op BT en Jean-Pierre Dick op PAPREC-VIRBAC 2. De kopgroep wordt ondertussen wel stelselmatig uitgedund. Vandaag telt de 10e in de rangschikking, Roland Jourdain met VEOLIA ENVIRONNEMENT, toch al 164 zeemijlen achterstand op de leider. Opmerkelijk is wel de gestadige opmars van Dominique Wavre op TEMENOS II, die nu al de 11e stek bezet. Hekkensluiter van de dag is Jean-Baptiste Dejeanty op GROUPE MAISONNEUVE, die na averij toch een week later dan de rest is vertrokken en nu pas Kaap Finisterre zag passeren, 2000 zeemijlen achter op Peyron. Of zowat een halve Atlantische Oceaan tussen de leider en de rode lantaarn. Maar allez, ’t is nog ver !!!

Top 5 om 5h00 woensdag 19 november:
1- Loïck Peyron (Gitana Eighty) op 21’211 Nm van de finish
2- Sébastien Josse (BT) op 38,4 Nm van de leider
3- Jean-Pierre Dick (Paprec-Virbac 2) op 47,3 Nm
4- Armel Le Cléac'h (Brit Air) op 54,3 Nm
5- Jean Le Cam (VM Matériaux) op 72,6 Nm

Je kan de positie van de ganse vloot volgen op de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto: Jean-Marie Liot/DPPI/Vendée Globe
Foto's van de Doldrums komen uit de Portimao Global Ocean Race.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: