Volvo Ocean Race: Ericsson 4 deze morgen als eerste in Kaapstad

Ericsson 4Vanochtend 2 november om 05u54 GMT schoof Ericsson 4 onder het silhouet van de Tafelberg bij een opkomende zon in een kalme zee onder vol zeil over de finishlijn in Kaapstad. Hiermee wint schipper Torben Grael en zijn internationale bemanning van Ericsson Racing Team op Ericsson 4 de eerste etappe van de Volvo Ocean Race. Met de 8 punten die de winnaar van een etappe opstrijkt is het team met 14 punten nu zeker van de leiding in het overall tussenklassement. Ze hadden uiteindelijk 21 dagen 17 uren en 54 minuten nodig om het 6500 zeemijl lange traject, trouwens het op één na langste, af te haspelen.

Onderweg zetten ze nog eens het 24 uurs-record scherper en brachten de nieuwe best afstand op 602,66 zeemijlen, doorbroken daarmee de magische grens van 600 zeemijlen en werden zo de snelste monohull ter wereld aller tijden. Niet mis als je bedenkt dat ze een omweg moesten maken naar de Kaapverdische eilanden om de gewonde stuurman Tony Mutter met een zwaar geïnfecteerde knie van boord te zetten. Hierdoor hebben ze het grootste deel van het traject met slechts 9 teamleden alle werk moeten opknappen, wat toch altijd 2 handen minder is in een zwaar gestructureerd rotatiewerk.

Finish Ericsson 4 'onder' de TafelbergFinish Ericsson 4 'onder' de TafelbergNu de finish is bereikt heeft ieder bemanningslid eventjes recht op zijn eigen agenda. De ene kijkt al uit naar het weerzien met familie en vrienden, de andere wil zo snel mogelijk een echte maaltijd en een lekkere frisse pint naar binnen werken.
Maar veel tijd voor wat 'quality time' is er nooit. De voorbereiding van de tweede etappe staat natuurlijk eerstdaags al op het programma.

Ook andere podiumplaatsen liggen vast

De strijd voor de 2 andere podiumplaatsen lijkt gestreden. Puma, die wel nog als eerste door de scoring gate vloog maar dan de leiding aan Ericsson 4 moest af staan om ze nooit meer terug te pakken, kan de tweede stek niet meer ontlopen. Zij hadden nog ongeveer 120 zeemijlen voor de boeg op het moment dat Ericsson 4 finishte. En ook voor de derde stek leek de strijd beslecht. De Green Dragon heeft haar derde plaats nog moeten afstaan aan Ericsson 3. De Noren aan boord van de tweede Ericsson boot waren de Groene Draken voorbij gevaren en telden ongeveer 30 zeemijlen voorsprong.

Bekijk alle video's op de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.com
Foto’s: Rick Tomlinson / Volvo Ocean Race en Ericsson 4

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: