Portimao Global Ocean Race: Kleinjans eerste solozeiler in Kaapstad, zijn verhaal

Finish Roaring FortyMichel Kleinjans arriveerde maandag na 36 dagen, 21 uur, 40 minuten en 1 seconde varen in de eerste etappe van de Portimão Global Ocean race. Na dagenlang de race te hebben gedomineerd en de eerste helft van het traject tweede te hebben gelegen in het algemene klassement, dwongen problemen met de mast hem druk uit de zeilen te halen. Toch stuurde hij een weerkundig tactisch sterke koers die van zijn oudere boot een geduchte tegenstander maakte van de snellere Open 40 boten.

Voortgeduwd door een fikse Cape Doctor wind zeilde Michel kleinjans gisteren om 11:40:01 UTC door de finish voor Kaapstad, Zuid Afrika. De Cape Doctor staat bekend als een landwind die de stad schoonblaast. Voor Kleinjans was het een welkome bries die een einde maakte aan een etappe die volgens hem een kleine week te lang had geduurd.

“Ik had me mentaal voorbereid op 32 à 33 dagen alleen op zee. Het zijn er bijna 37 geworden, wat niet wegneemt dat ik van iedere minuut zeilen heb genoten.” zei de Antwerpse zeiler toen hij van boord stapte. Toch had hij onderweg gemopperd omdat hij geen boeken had meegenomen die hij in de lange windstille periodes miste.

Vermoeid maar opgewekt

Moe maar voldaan na 37 dagen op zeeMoe maar voldaan na 37 dagen op zeeKleinjans leek volgens de landgenoten Grégoire Metz en Bert Schandevyl die hem stonden op te wachten vermoeid, maar was erg opgewekt na deze voor de Belgische zeilwereld unieke prestatie. Vooral de problemen met de mast waren een zware morele opdoffer voor Michel. Hij was zich er wel van bewust dat zijn boot een van de oudste in de race was. Een grondige opknapbeurt dit voorjaar zou alle structurele problemen hebben moeten voorkomen. “ Er is heel wat werk aan de winkel hier in Kaapstad,” zei Kleinjans. “Zo zullen de mastenmakers en de tuigers onmiddellijk aan de slag gaan om het hele tuigage grondig te herzien. Ook wordt het navigatie netwerk, de computerinstallatie en zelfstuursysteem verbeterd.“

Lang gelijke tred met de duo's

Hij zeilde een fantastische race en bleek goed opwassen te zijn tegen de ‘doublehanded’ deelnemers. De Roaring Forty passeerde als eerde Kaap Sagres aan de Portugese zuidwestkust en behield de tweede plaats in het algemene klassement tot voorbij de evenaar. Beluga racer ging alsmaar door met de voorsprong uit te bouwen, maar het Britse Team Mowgli (Jeremy Salvesen en David Thomson) en het Chileense team Desafio Cabo de Hornos (Felipe Cubillos en José Muñoz) hadden een zware kluif aan Kleinjans die hem tot in de helft van de Zuidelijke Atlantic net iets voor bleef op het weerkundige schaakbord. Tot de mast begon te kraken.

Het oudje (de boot) scheurt Kaapstad binnenHet oudje (de boot) scheurt Kaapstad binnen“Het ging plots een stuk trager dan ik gehoopt had,“ zegt Kleinjans die een paar keer omhoog is geklommen om de boel recht te houden met ultra sterk kevlar touw. “Natuurlijk krijg je daardoor een mentale klap. Het dwong me ook om meer rekening te houden met de beperkingen van een snel evoluerend weerbeeld, waardoor ik nog meer op de rand van zones met veel wind moest blijven, in plaats van het turbo effect van een depressie te kunnen inschakelen.“ De touwen aan de bakboordkant van de boot zijn de stille, maar veelzeggende getuigen van de herstellingen die Michel op de oceaan heeft aangebracht.

Kleinjans keert nu even terug naar België om zijn zaak verder te runnen. Intussen wordt zijn boot in orde gebracht. Hij is dus wat blij dat de tweede start met een week is verdaagt. “De boot moet 100% in orde zijn voor de tweede etappe over de Zuidelijke Oceaan, want de condities gaan heel wat zwaarder zijn” zegt Kleinjans nog.

Er zijn nog twee deelnemers onderweg naar Kaapstad, de tegenstander in de Open 40’ divisie, Nico Budel van de Hayai heeft nog 756 zeemijlen te gaan Het Duitse Beluga Team (Boris Herrmann / Felix Oehme) finishte weliswaar 50 uur voor de Roaring Forty. Op 13 december start de tweede etappe naar Wellington, Nieuw Zeeland.

www.michelkleinjans.be
Foto’s: Brian Hancock

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: