Van Rietschoten Trofee 2008 voor Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen

Yngling NEDDonderdagavond 20 november 2008, werden de winnaars bekendgemaakt van de Conny van Rietschoten Trofee 2008. Het zijn de zilveren winnaars in de Yngling klasse van de Olympische Spelen, Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen geworden. De ‘Zeiler van het jaar’ uitreiking vond plaats in de Sociëteit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ in Rotterdam in het bijzijn van eenieder die in de zeilwereld een rol van betekenis vervult. De Trofee werd uitgereikt door de scheidend burgemeester van Rotterdam, de heer Ivo Opstelten.

Het juryrapport meldt: "Met een almaar toenemende bewondering werden de prestaties van het Yngling damesteam in Qindao gevolgd. Dat dit team onder de bezielende begeleiding van Maurice Paardekoper vanaf het begin zulke stabiel goede wedstrijdresultaten liet zien, en dit tot in de medalrace wist vol te houden, was boven verwachting en maakte ons zeer trots. Bij deze prestatie mag het voorbereidingstraject niet onvermeld blijven, evenmin de manier waarop de dames tot elkaar zijn gekomen. Direct na de Olympische Spelen in Athene is een eerste aanzet gegeven tot het vormen van een groep dames die gezamenlijk het trainingstraject in zouden gaan met als doel China.

Eind 2005 werd het team en de aanpak meer vorm gegeven met drie boten en negen meiden, en trainen in een steeds wisselende bemanningssamenstelling met als collectieve focus het optimaliseren voor de lichtweer omstandigheden in China. Zo werd door deze groep de kwalificatie binnengehaald. Mandy, Annemieke en Merel werden door de coach aangewezen om ons land in China in de Yngling te vertegenwoordigen. Zij hebben de zilveren medaille gewonnen en daarvoor ontvangen zij nu de Conny van Rietschoten Trofee 2008."

De Conny van Rietschoten Trofee is sinds 25 jaar de belangrijkste zeilprijs van Nederland. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1977/1978 en 1981/1982 winnaar van de Whitbread, een zware zeilrace rond de wereld. De huidige naam van de race is Volvo Ocean Race; hij wordt op dit moment verzeild, opnieuw met een Nederlandse deelnemer, onze hoofdsponsor Delta Lloyd Verzekeringen.

De Trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.

Aan de watersporters van Nederland is de afgelopen maanden gevraagd kandidaten voor te dragen in een of meer categorieën. Kandidaat-genomineerden waren dit jaar de volgende zeilers. In de categorie Jeugdzeilen/surfen: Steven le Fevre - Steven Krol en Annemieke Bekkering - Jeske Kisters. In de categorie Bijzondere Verdienste: Rob Sepers en Jacco Koops. In de categorie Zeezeilen: Lucas Schröder en Kees Kaan. In de categorie Internationaal en Olympisch Zeilen/surfen: Sven en Kalle Coster en Mandy Mulder - Annemieke Bes - Merel Witteveen. Uit de winnaars van de categorieën koos de jury dus Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen als winnaars van de Conny van Rietschoten Trofee 2008.

Op www.vanrietschotentrofee.nl is het volledige juryrapport te lezen.

Foto: ANP/Vincent Jannink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: