Thomas Coville na 3 dagen op recordschema met Sodebo’O

Sodeb'OHet ritme aan boord van Sodeb’O, de maxi trimaran die Thomas Coville in een recordtijd rond de wereld moet zeilen, is intens. Donderdagnacht heeft de Franse solo zeiler nog 2 gijpmaneuvers gemaakt om zich ideaal ten opzichte van de wind te plaatsen. Daarmee volgt Coville rigoreus de vooropgestelde strategie, eerst flink westelijk ruimte winnen om dan resoluut naar het zuiden te duiken. Na amper 3 dagen is hij Madeira voorbijgevaren en zeilt hij nu reeds ter hoogte van de Canarische Eilanden.

Dondermorgen bevond de maxi trimaran bevindt zich nog ter hoogte van Lisabon en voer nog steeds onder gennaker en met één rif in het grootzeil. Op die manier zeilde Sodeb’O op een parallelle ten oosten van de record-route die Francis Joyon destijds volgde. Hij had op dat moment een virtuele voorsprong van een kleine 30 zeemijlen en stond op het punt de Vendée Globe deelnemer GROUPE MAISONNEUVE te kruisen.

Met de nieuwe koers naar het zuiden werd de schipper eindelijk wat rust gegund. Vanaf de punt van Bretagne heeft hij veel aan het roer gestaan om zijn Sodeb’O veilig door een woelige golf van Biscaye te sturen. Maar de laatste 24 uur heeft Thomas Coville een gemiddelde snelheid van 23 knopen laten optekenen, al surfend van de lange golven. Hier duwde Joyon destijds ook het gaspedaal helemaal in. Benieuwd of de Franse schipper het tempo van zijn landgenoot zal kunnen bijhouden. Na 3 dagen koers telt hij toch al 80 zeemijlen voorsprong op diens schema. De moraal aan boord is dan ook excellent.

Je kan hem op deze kaart volgen.

www.sodebo-voile.com
Foto: Jean-Marie Liot/SODEBO

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: