Vendée Globe: de kopgroep heeft de evenaar overschreden en bevindt zich nu in het zuiden

Loïck PeyronVoor de 10 eersten in de Vendée Globe maakt de stress van de Doldrums opnieuw plaats voor echte actie. Zij zijn de evenaar gepasseerd en bevinden zich nu op het zuidelijk halfrond. Loïck Peyron op GITANA EIGHTY leidt nog steeds de vloot, maar binnen 60 zeemijlen zitten hem nu 9 concurrenten op de hielen. En ze hebben allemaal de schoten tussen de tanden. Voor de kopgroep is de passage door de Doldrums al bij al nog goed meegevallen. Sommigen spraken van de gemakkelijkste doortocht die ze ooit mee maakten.

Niets geen felle onweersbuien en ook geen destructieve windvlagen. Uiteindelijk werden ze door een zwakke passaatwind meer opgehouden bij de aanloop naar dan in de Doldrums zelf. En ook voor de volgende groep zou deze gevreesde zone heel mild zijn.

Geen verschuivingen aan de top

Roland Jourdain schuift ook meeRoland Jourdain schuift ook meeMede dankzij deze snelle doortocht is het klassement aan de top niet volledig door elkaar geschud. Loïck Peyron zeilt dus nog altijd op kop en dit reeds voor 9 dagen. Sébastien Josse op BT volgt hem nog altijd als zijn schaduw. De winnaar van de vorige editie, Vincent Riou op PRB, heeft zich ondertussen onopvallend naar de derde plaats gemanoeuvreerd. Aan boord van deze kopgroep zijn de spinakers inmiddels opgeborgen en zeilt men onder grootzeil en genua of stagzeil.

Weinig averij te melden

Na het desastreuze verloop van de eerste 2 dagen zijn er nog maar weinig problemen gemeld. Jean Le Cam op VM MATERIAUX stelde een diesellek vast en moest 30 liter van het goedje opruimen uit de motorbilge. Aan boord van PAPREC-VIRBAC 2 kende Jean-Pierre Dick enig oponthoud door een visnet dat de kiel had opgepikt. Zonder enige aarzeling liet hij de zeilen zakken en dook hij het water in, gewapend met een mes.

Michel Desjoyeaux

Desjoyeaux 'on the move'Desjoyeaux 'on the move'Net een week geleden lag 'le professeur' met zijn FONCIA nog op de 22e plaats, 647 zeemijlen achter op de leider. Nu bevindt hij zich al op een 16e stek en zijn achterstand op Peyron telt nog maar 374 zeemijlen. Met de oversized spinaker heeft de Franse solozeiler het ontwerp van Bruce Farr flink de sporen gegeven. Iedere dag lag de gemiddelde snelheid boven de 10 knopen en aldus vloog hij voorbij Madeira, de Canarische en de Kaapverdische Eilanden. Voor Desjoyeaux ligt nu Marc Guillemot op SAFRAN en… natuurlijk nog de Doldrums.

De 5 leiders om 20u00:
1- Loïck Peyron (GITANA EIGHTY) 20’760,7 Nm van de finish
2- Sébastien Josse (BT) op 20,2 Nm
3- Vincent Riou (PRB) op 34,9 Nm
4- Jean-Pierre Dick (PAPREC-VIRBAC 2) op 37,4 Nm
5- Armel Le Cléac'h (BRIT AIR) op 45,1 Nm

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

Bekijk een overzichtje in deze video.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Loïck Peyron/Gitana Team - Jean-Marie Liot/DPPI/Vendée Globe - Yvan Zedda/Foncia

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: