Vendée Globe: verstagingsproblemen voor Jérémie Beyou aan boord Delta Dore

Delta DoreDeze zondagmorgen rond 8 uur GMT heeft Jérémie Beyou aan boord van DELTA DORE de Vendée Globe wedstrijdleiding op de hoogte gebracht van een probleem aan de verstaging. Blijkbaar is de stuurboord verstaging aan de mast losgekomen. Gelukkig voor hem voer hij net op dat moment over diezelfde stuurboord boeg. Hij heeft zijn koers verlegd richting het Braziliaanse Recife, waar hij hoopt zelf de herstelling te kunnen uitvoeren. Anders is het 'game over' voor de Franse schipper.

Het reglement zegt dat hulp van buitenaf niet mag en dus is de Franse solozeiler verplicht een baai op te zoeken om voor anker te gaan. Een haven opzoeken mag immers ook al niet. Dan moet hij op eigen houtje en zonder middelen van buitenaf zijn problemen zien te herstellen. Hij heeft in elk geval aangegeven dat hij zeker nog niet opgeeft, maar dat een herstelling noodzakelijk is omdat hij uiteraard niet meer overstag kan gaan zonder het risico te lopen dat zijn mast naar beneden komt.

Jérémie Beyou aan de radioJérémie Beyou aan de radioEr is geen duidelijke reden waarom deze breuk is opgetreden. Alleen het oneindige gestamp en bijhorende schokken kunnen dit hebben veroorzaakt. DELTA DORE lag op een 10e stek, ruim 150 zeemijlen achter op de leider en op zowat 430 zeemijlen van Recife, dat op een koers van 240° ligt. Beyou denkt er binnen 2 à 3 dagen aan te komen. Dan kan het bricoleren beginnen.
Jérémy maakte volgend filmpje van zijn averij.

Het leidende trio blijft ondertussen onveranderd. Loïck Peyron met GITANA EIGHTY bevindt zich op 20’817 zeemijlen van de finish. Hij wordt nog steeds gevolgd door Sébastien Josse op BT en Jean-Pierre Dick op PAPREC-VIRBAC 2. Jean Le Cam op VM MATERIAUX sluit de kopgroep als 9e op iets minder dan 100 zeemijlen van Peyron.

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Jean-Marie Liot en Francois Van Malleghem/DPPI/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: