Volvo Ocean Race: Telefonica Blue breekt een steekzwaard

Telefonica BlueNet op het moment dat alles naar wens verliep voor Bouwe Bekking en zijn bemanning aan boord van Telefonica Blue tijdens de 2e etappe van de Volvo Ocean Race, ging het toch alweer fout. De Spaanse Open Volvo 70 voelde zich nochtans in haar element, de snelheid was goed en het team maakte langzaam zeemijlen goed op de voorliggers. En dan ineens een luide knal, waardoor alles alweer veranderde. De zusjes Ericsson voeren ondertussen stevig het commando richting de zone van de Doldrums.

“Eén van de steekzwaarden brak. Die zwaarden dienen om het verlijeren tegen te gaan. Door de breuk moesten we de boot stoppen gedurende zowat 45 minuten. De weinige snelheid die we nog overhielden was dan nog over de verkeerde boeg, waardoor we eigenlijk wegzeilden van de finish in India. We verloren 10 kostbare zeemijlen”, aldus de schipper Bouwe Bekking.

Met hamer, bijtel en ijzerzaag trachtte de bemanning wat overbleef van het steekzwaard terug vrij te krijgen. Uiteindelijk moest Pepe Ribes toch het water in om alle stukken en brokken los te maken onder de boot, zodat we het overgebleven stuk steekzwaard terug konden ophalen.

Telefonica Blue heeft ondertussen terug haar koers hervat, maar wel aan een trager tempo dan ze zou willen. Een positieve noot is dat bemanningslid Laurent Pages, die zich vorige week kwetste toen hij door een golf meegesleurd werd over dek, terug meedraait aan dek en zelfs al in staat is de trim van het grootzeil te verzorgen.

Ook aan boord van Green Dragon kennen ze de nodige problemen. Daar denken ze er nog steeds over of ze al dan niet een poging moeten ondernemen om de giek te herstellen. Het zeilen op zich lukt aardig, alleen het reageren op shifts of vlagen is minder. Verder moest een waterlek aan de kast van een steekzwaard worden gedicht en is er een stuurblok gebroken, die moet verkomen dat de boot in een Chinese gijp vertrekt.

Het Russische team werd dan weer opgehouden door een 7-meter lang touw, van zowat een arm dik, dat zich rond het bakboordroerblad had gewikkeld. De vloot vaart ondertussen onder leiding van Ericsson 3 reachend richting Cochin en geniet van de passaatwinden. Nog ongeveer 3 dagen staan deze condities op het programma en dan bereiken ze voor een tweede keer een Doldrum-zone. Afwachten wie deze keer het meest kan profiteren van deze loterij op hun weg.

Volvo Ocean Race Posities – Etappe 2, zondag dag 9: 16u00 GMT
1. Ericsson 3 SWE (Anders Lewander/SWE) op 1833 Nm van de finish
2. Ericsson 4 SWE (Torben Grael/BRA) +1 Nm
3. Telefónica Blue ESP (Bouwe Bekking/NED) +34 Nm
4. PUMA Racing Team USA (Ken Read/USA) +37 Nm
5. Green Dragon IRL/CHN (Ian Walker/GBR) +51 Nm
6. Telefónica Black ESP (Fernando Echávarri/ESP) +97 Nm
7. Team Russia RUS (Andreas Hanakamp/AUT) +138 Nm
8. Delta Lloyd IRL (Roberto Bermudez/ESP) +157 Nm

Bekijk alle video’s op de Volvo Ocean Race video player.

Volg de posities met de racetracker.

www.volvooceanrace.org
Foto’s: Rolex/Gabri Olivo/Equipo Telefonica/VOR

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: