Zone met storingen remt recordtempo Sodeb'O solo rond de wereld af

Sodeb'ODe maxi trimaran van Thomas Coville is dit weekend doorheen een zone met veel storingen gevaren, net ten zuiden van de Kaapverdische Eilanden. Niet voorspelde buien hebben de adem van de passaatwind afgesneden en daarmee ook de wind uit de zeilen van Sodeb’O genomen. Door dit snelheidsverlies ligt Sodeb’O nu wel achter op haar recordschema, al blijft de schipper geloven toch aanstaande dinsdag aan de evenaar te kunnen verschijnen.

“Het leek wel een mini Doldrum zone waar Thomas door moest”, aldus Christian Dumard, één van de routeurs voor deze solo record race rond de wereld. “De passage door de Kaapverdische Eilanden verliep zoals voorzien, zonder snelheidsverlies. Maar wat volgde was voor iedereen een verrassing.”

“Na Kaapverdië zeilde Thomas in een zone met buien, gekenmerkt door zeer actieve wolkenformaties. De windsnelheid schommelde tussen de 5 en de 28 knopen, waarbij de windrichting ook nog eens over een hoek van 90° varieerde, zodat de maxi trimaran zelfs compleet in de wind kwam te liggen. Gedaan met de passaatwind die een gemakkelijke gennakerkoers richting zuiden verzekerde.”

En de gevolgen van dit oponthoud? Een 5e dag die minder perfect verliep dan de 4 vorige. Zondagavond telde Sodeb’O 171,7 zeemijlen virtuele achterstand op Joyon’s IDEC. Voor de komende 48 uren blijven storingen voorspeld, weliswaar minder erg dan wat Coville net achter de rug heeft. De ‘echte’ Doldrums zijn nog altijd niet echt afgebakend en zouden Sodeb’O niet al te veel parten mogen spelen, waardoor passage aan de evenaar nog steeds voor dinsdag is voorzien.

Je kan Thomas Coville op deze kaart volgen.

www.sodebo-voile.com
Foto: Jean-Marie Liot/DPPI voor Sodeb’O

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: