De beste IRC vloot ter wereld in Australië?

Living DollDe organisatoren van de Skandia Geelong Week en de Rolex Sydney to Hobart Race gaan er prat op dat de beste IRC vloot ter wereld bij hen aan de start verschijnt. En als je even naar de inschrijvingslijsten kijkt moet je hen waarschijnlijk wel gelijk geven. De namen van de deelnemers op die lijsten zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Namen waar een pakweg Antwerprace–organisator alleen maar kan van dromen.

Want wie kan als organisatie zeggen dat de nieuwe LIMIT en de nieuwe LOKI, beiden Reichel Pugh 63’s, naast BLACK JACK, een Reichel Pugh 66 mét kantelkiel, of QUANTUM RACING en SHOGUN, beide Cookson 50’s aan de startlijn gaan verschijnen. En dan spreken we nog niet van ene WILD OATS XI, een Reichel Pugh 98, of ene SKANDIA, een Jones 98, of vele andere.

Zelfs de ingeschreven vloot tijdens de Cowes Week, toch wel één van dé Europese topevenementen in de zeilsport, kan niet tippen aan deze Australische tegenhangers. Met nog maar één maand tot de beruchte Boxing Day, stelt ook Kiwi match racer en tacticus aan boord van BMW Oracle, Gavin Brady, dat "nergens anders dan in Australië dergelijke Grand Prix vloot te bewonderen is."

Enkele jaren terug bestond het meest performante deel van de vloot uit dikke 40-voeters. Daarna kwamen de Cookson 50’s en de TP 52’s als meest te duchten deelnemers. En nu zijn het de Farr 55’s en zelfs de +60 voeters van Reighel Pugh die hoge ogen gooien in het deelnemersveld. Afgelopen 18 oktober keek bij ‘ons op ’t Scheld’ menigeen nog vol bewondering naar een Swan45. De wereld van het wedstrijdzeilen ziet er nog niet overal hetzelfde uit.

Zo zal de IRC vloot er in de Sydney – Hobart ongeveer gaan uitzien.

www.sailworld.com
Foto: Richard Gladwell

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: