Thomas Coville bereikt na iets meer dan 7 dagen de evenaar

Sodeb'OVorige week dinsdag vertrokken te Brest heeft om even voor 15 uur Franse tijd de schipper van Sodeb’O een week later op dinsdag 25 oktober de evenaar overschreden. Tijdens zijn poging om het record ‘zeilend solo de wereld rond op een trimaran’ scherper te stellen, heeft Thomas Coville de afstand tot de evenaar afgelegd in 7 dagen en 28 minuten. De gemiddelde snelheid van de maxi trimaran bedroeg met andere woorden 16,3 knopen.

Een week om de Noord-Atlantische oceaan af te zeilen is niet veel. Een gemiddelde van 16,3 knopen door het water, dag en nacht, met hier en daar een paar minuutjes slaap. Ongeveer 600 vierkante meter zeil te verhandelen in je eentje. Je moet het toch maar doen. Zijn collega Francis Joyon kende vorige jaar nagenoeg perfecte condities op zijn recordroute en bereikte de evenaar reeds na 6 dagen en 17 uren. Thomas ligt dus 7,5 uren achter op het recordschema.

Wat volgt?

De condities zijn dusdanig dat hij nu in een grote boog, omheen het laag van St-Helene, richting Indische Oceaan voor ongeveer 2’500 tot 3’000 zeemijlen aan de wind zal zeilen. Hij kent met andere woorden dezelfde omstandigheden als de deelnemers in de Vendée Globe. Dankzij de moderne multihull ontwerpen, met steekzwaarden, nieuwe vormgeving voor de drijvers en een kantelbare mast, zou hij bijna ongeveer even hoog aan de wind moeten kunnen varen als de Open 60’s. Daarbij haalt de trimaran wel een hogere snelheid en zal de meerromper ook nog eens meer versnellen telkens ze van een golf afsurft. Leuk!

Nog zowat 9 dagen naar beneden en dan kan het eindelijk linksaf voor Thomas Coville en kan de echte uitdaging rond Antarctica beginnen. Al zullen de gedachten van de Franse solozeiler nog wel even afdwalen naar die gebroken drijver.

Op dit ogenblik heeft hij nog 20’830 zeemijlen voor de boeg(en) en telt hij een virtuele achterstand van 108,8 zeemijlen. Het ziet er naar uit dat het tot aan de meet zal spannen! Je kan Thomas Coville op deze kaart volgen.

www.sodebo-voile.com
Foto: Jean Marie Liot/DPPI voor SODEBO

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: