De 23e Atlantic Rally for Cruisers ging afgelopen zondag van start

Start ARCAfgelopen zondag 23 november is de 23e Atlantic Rally for Cruisers, bij het zeilend volkje beter bekend als dé ARC, in echte cruising condities van start gegaan. Er verschenen in Las Palmas de Gran Canaria maar liefst 211 zeiljachten aan de start. En zij kwamen uit 21 verschillende landen om aan de 2700 zeemijlen lange oversteek naar Rodney Bay op Sint-Lucia te beginnen. Door de noordooster van 10 tot 15 knopen werd de licht golvende zee al snel gekleurd door tientallen spinakers.

Aan de kade heerste er een echt carnavalsfeertje. Een grote menigte van familie, vrienden en nieuwsgierigen was naar de haven gekomen om de zeiljachten gepast uit te wuiven. De jachten moesten eerst door een poort varen zodat iedereen die aan de startlijn verscheen goed kon geïdentificeerd worden. Zowat 20 minuutjes voor de hoofdvloot startte de IRC klasse. Met 24 jachten bevolkten ze de startlijn, als ware het een lokale up and down wind waar ze gingen aan beginnen. De Franse Grand Soleil 37, Eärendil, eiste de start honours op.

De kleinste, met blijkbaar ook de jongste bemanningDe kleinste, met blijkbaar ook de jongste bemanningMaar toch was het om 13u00 lokale tijd de cruising klasse die voor het meeste spektakel zorgde. Een waar bos van masten en zeilen draaiden rond het startschip Grosa. Hier was het de Spirit of Lusitania, een Beneteau 57, die als eerste over de startlijn zeilde. Naast de 211 starters, lagen er nog 3 onfortuinlijke jachten met allerlei mechanische problemen te wachten op reparatie. Zij startten uiteindelijk met een dagje vertraging.

Je kan de vloot hier volgen.

Info en foto’s: www.worldcruising.com/arc

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: