10 regels om van een storm te genieten

  • Author: Guy C.
    Date: vr, 28/11/2008 - 03:49

Storm cartoonHoe goed je een zeiltocht ook voorbereidt, je kan altijd overvallen worden door zwaar weer. Dit is een citaat dat iedereen wel al eens gehoord heeft aan een toog van een of andere yachtclub. Niets zo opwindend als midden in een storm van een golf afsurfen, in perfecte controle en in volledige harmonie met de natuurelementen rondom. Deze hoor je van de iets stoerdere zeiler, of ene die al net iets langer aan dienen toog hangt. En al ben je het met één of beide stellingen oneens, toch overkomt het ieder van ons wel eens, verzeilen in een storm.

Al ga je alleen cruisen in het juiste seizoen en houd je nauwlettend de weersberichten in het oog, eens komt de dag dat een storm je overvalt. En wat dan? Er zijn al talrijke boeken over vol geschreven, één voor één waard om zeker eens te lezen. Maar met een aantal essentiële regels kom je ook al een eind en kan je ontspannen en veilig blijven cruisen. Hier volgt alvast een lijstje van 10.

1. Het weer, het weer, het weer
Weet hoe de weersvoorspellingen eruit zien, zowel bij het verlaten van de haven, als tijdens de zeiltocht. Heel voor de hand liggend, alleen zou je nog verschieten van het aantal boten dat vertrekt zonder juiste kennis van het weer. Probeer daarbij voorspellingen te vergaren van verschillende bronnen.

2. Vertrek niet in een bijna goed meteovenster
Er is geen enkele storm die uiteindelijk niet gaat liggen. Dus stel desnoods je tijdstip van vertrek uit. Leg jezelf geen strakke agenda op om ergens te geraken. Bemanning die moet worden opgepikt of ergens worden afgezet op een bepaald tijdstip moeten kunnen aanvaarden dat dit volledig afhankelijk is van het weer.

3. Blijf de weersevolutie ook aan boord in het oog houden
Verplicht jezelf om ieder uur de barometerstand in het logboek te noteren, evenals hoe de lucht eruit ziet op dat moment. Goed zeemanschap betekent dat je altijd oog hebt voor de lucht en haar wolken. Luister naar de berichten op de VHF, op de radio of via Navtex.

Begin maar snel aan je voorbereidingBegin maar snel aan je voorbereiding4. Reef nog voor het weer slechter wordt
Van zodra stormwolken zich aan de horizon vormen kan je maar best beginnen met alles aan boord stormvast te maken. Verminder het zeiloppervlak, leg drinken en proviand bij de hand, controleer alle luiken, sluit de kajuitingang en zorg ervoor dat er niets rondslingert aan dek.

5. Reef als de duisternis invalt
Tenzij je in rustig stabiel water vaart is het geen slecht idee om het zeiloppervlak wat te verkleinen voor je de nacht ingaat. Cruisen heeft niets te maken met racen. In het donker met weinig mensen aan dek ben je liever goed handelbaar bij onverwachte windstoten en ondertuigd bij afnemende wind, dan omgekeerd.

6. Controleer de afsluitkleppen
In zwaar weer is het veiliger om alle afsluitkranen goed te sluiten. Open ze alleen wanneer nodig en vergeet ze nadien niet weer te sluiten. Zo blijft je boot waterdicht.

7. Zoek de kust niet op
Wanneer je toch in zwaar weer terecht komt, kies dan voor open diep water, liefst aan hoger wal (in de wind). Als ruim mee lopen met de storm betekent dat je in ondiep water of aan de kustlijn terecht komt, is dat geen optie. Ook een haven proberen opzoeken is omwille van brekers en grondzeeën meestal niet aan te raden. Het is niet de zee die je doodt, maar haar bijtende randen.

8. Zorg dat je niet afkoelt
Let er op dat de bemanning het goed warm blijft hebben. Het is makkelijker om warm te blijven, dan om een afgekoeld nat lichaam terug op te warmen. Bij het klaargelegde proviand hoort dan ook een thermos met warme drank.

9. Zorg in de eerste plaats voor je eigen veiligheid
Iedereen aan dek hoort een goed functionerend reddingsvest met harnas te dragen. Zorg voor looplijnen waaraan men zich kan vastklikken, zodat iemand die naar het voordek moet beide handen vrij heeft. Zorg dat reddingsmiddelen bedrijfsklaar en bij de hand zijn (hoefijzerboei met licht, sling, …).

10. Ga nooit naar het voordek zonder dat er een ander bemanningslid in de kuip is.

Dit lijstje hoort bij ‘normaal stormweer’ waar elke cruiser al eens in terecht komt. Stormen met orkaankracht vereisen uiteraard nog andere strategieën, waarvan iedereen hoopt ze nooit nodig te zullen hebben. Maar geniet dus van een doordeweekse storm. Zolang je kalm de controle over de boot behoudt, is het een opwindend deel van het zeilende cruising leven.

Discuteer mee en vul het lijstje met tips verder aan op het forum.

Bron: www.sailworld.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: