Vendée Globe: Sébastien Josse is de nieuwe leider

BTNa 14 dagen leiderschap van Loïck Peyron heeft Sébastien Josse aan boord van BT het commando overgenomen in de Vendée Globe zeilrace. Jean-Pierre Dick valt van een 3e plaats terug naar een 4e stek. De koplopers ondergaan de grillige wetten van koning Eole, waardoor het klassement door elkaar wordt geschud. En terwijl de kopgoep vertraagt, kruipen de achtervolgers steeds dichterbij. Ondertussen heeft ook Jérémie Beyou opgegeven en zijn ze nog met 25.

Meteorologie is een boeiende wetenschap voor iedere zeiler. Maar hoe meer je er over leert, hoe meer je tot het besef komt hoe complex deze materie wel is. Uiteindelijk moeten we zelfs toegeven dat we er eigenlijk nog heel weinig over weten. Zelfs professor Loïck Peyron aan boord van GITANA EIGHTY, al 14 dagen autoritair leider in deze zware zeilrace, wordt onttroond door een windstilte.

Gedurende verschillende uren heeft Peyron af te rekenen met wolken zonder ook maar een zuchtje wind. Pure frustratie. En hij is niet alleen. Ook Jean-Pierre Dick met PAPREC-VIRBAC 2 verliest plaatsen door de passage van een front zonder wind. Donderdagmorgen merkte je al de grote verschillen in koers en snelheid in de kopgroep. De eerste 9 worden nu nog door slechts 58,8 zeemijlen gescheiden. Mike Golding op ECOVER sluit de rij.

Marc Guillemot tussen 2 groepenMarc Guillemot tussen 2 groepenMaar ook achter deze kopgroep kruipen ze steeds dichterbij. Marc Guillemot met SAFRAN zeilt tussen de kopgroep en het achtervolgende peloton, nog slechts op 149,1 zeemijlen van Josse. Dan gaapt er toch al een redelijke kloof, met Brian Thompson op BAHREIN TEAM PINDAR als 11e, op 218,8 zeemijlen van de leider. De onfortuinlijke Michel Desjoyeaux met FONCIA heeft nu nog een achterstand van 355,8 zeemijlen en ligt op een 14e stek.

Het laag van St. Héléne speelt nog maar eens voor spelbreker. De kopgroep vertraagt en de achtervolgers lopen in. Zo klokte de als 15e gepositioneerde Dee Caffari met AVIVA het snelste gemiddelde over de afgelopen 24 uren. Ondertussen heeft Jérémie Beyou als 5e de handdoek geworpen. De breuken aan de mast, zalingen en want waren zo erg dat hij niet in staat was deze zonder hulp te herstellen. Gedwongen opgave is het keiharde verdict. Hij volgt hiermee Alex Thomson (HUGO BOSS), Kito de Pavant (GROUPE BEL), Marc Thiercelin (DCNS) en Yannick Bestaven (AQUARELLE.COM).

De kopgroep, donderdag 27 november om 20u00:
1. Sébastien Josse (BT): 19’739,9 Nm van de finish
2. Loïck Peyron (Gitana Eighty): op 15,0 Nm
3. Armel Le Cléac’h (Brit Air): op 18,6 Nm
4. Jean-Pierre Dick (Paprec-Virbac2): op 27,1 Nm
5. Vincent Riou (PRB): op 28,3 Nm
6. Roland Jourdain (Veolia Environnement): op 36,3 Nm
7. Jean Le Cam (VM Matériaux): op 41,0 Nm
8. Yann Eliès (Generali): op 42,0 Nm
9. Mike Golding (Ecover): op 58,8 Nm

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Jean-Marie Liot/DPPI voor Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: