Volvo Ocean Race: Ericsson 4 boekt tweede overwinning op rij

Ericsson 4De internationale bemanning aan boord van Ericsson 4, onder leiding van Braziliaan Torben Grael, hebben hun 2e overwinning te pakken in de Volvo Ocean Race. Zij finishten gisterenavond als eersten om 22u52 GMT in het Indische Cochin en scoren daarmee 2 op 2, waardoor ze hun favorietenrol volledig waar maken. Onderweg passeerden ze ook nog eens als eersten door de puntenpoort, wat hun puntentotaal nu op 26 brengt. Ze staan meteen afgetekend aan de leiding.

Het team van Ericsson 4 deed over het 4’450 zeemijlen lange traject tussen Kaapstad en Cochin 14 dagen, 11 uren, 32 minuten en 30 seconden. Deze etappewinst brengt hen 8 punten op. Daarbij tellen we nog eens 4 punten voor de passage aan de puntenpoort als eersten. Deze poort was deze maal eigenlijk een lijn, de lengtegraad van 058° oost moest van oost naar west worden gepasseerd waarbij men wel onder de breedtegraad van 020° zuid diende te blijven. Hun puntentotaal staat nu op 26, waarmee ze uiteraard afgetekend aan de leiding komen.

Ericsson4 alweer aan het feestEricsson4 alweer aan het feest“Ik ben zeer blij hier te zijn. Deze 2e etappe kende heel veel moeilijkheden. In de Doldrums was het koud, nat en stond er zo goed als geen wind. We kenden onze problemen, maar konden toch in een goede positie aan de poort komen. En nu zijn we zeer blij hier als eersten aan te komen, nadat ook de laatste dagen alles behalve makkelijk waren.” Aldus een opgetogen schipper Torben Grael.

Etappe 2 in een notedop

Het verloop van deze 2e etappe kende een dramatische eerste week. Bij het verlaten van Kaapstad dook de vloot zuidelijk in de Zuidelijke Oceaan en kwam terecht in hevige westenwinden. Bij de passage van de Algulhas stroom, berucht om haar zware en verwarde zee, liep zowat iedere boot averij op. Ook Ericsson 4 rapporteerde broaches, kapot gescheurde zeilen, oponthoud en tegenslag. Maar het team vocht terug, zeilde vaak net achter zusterschip Ericsson 3 en kon haar neus aan het venster steken ter hoogte van de poort.

Na de poort sloeg de vloot linksaf naar het noorden, op naar Cochin. Nog 2’239 zeemijlen te gaan. Dag 10 zeilden de leiders in een windstille zone en kon de achterliggende groep hen terug bijbenen. Op dag 12 maakte Torben Grael echter een beslissende zet. In een groep van 4 verdween Ericsson 4 als enige in een regenvlaag. Zij nam onmiddellijk een voorsprong van 48 zeemijlen en zeilde dubbel zo snel als de rest van de vloot, die toekeek en moest laten begaan.

Telefonica Blue finisht tweede

Alleen Telefonica Blue probeerde nog een tegenaanval, maar zag haar poging teniet gaan toen een steekzwaard brak. Op dag 14 lagen zij nog steeds dichtst bij de leider, maar toch al op een respectabele 111 zeemijlen achterstand. Op het laatste deel van het traject moesten zij langs de kust opkruisen, waar een matige zeebries hen toch nog wat snelheid garandeerde en hun tweede plaats veilig stelde. Deze middag arriveerden Bouwe Bekking en zijn maats dan ook als runner up om 12u40 GMT in Cochin en pakten daarmee 7 punten. Samen met de 2 punten gescoord aan de poort staan zij nu op 13 punten en een voorlopige 2e plaats.

Nog 4 teams in de running voor 3e plaats

Voor de laatste podiumplaats wordt het wachten tot aan de finish, want de vloot ligt heel erg dicht op elkaar geplakt. Tussen PUMA en Telefonica Black liggen slechts 20 zeemijlen! En ook het feit dat Ericsson 3 nog steeds in Stealth mode vaart, maakt dat je meer dan een glazen bol nodig hebt om te kunnen voorspellen wie nummer 3 gaat worden in Cochin. Wie laatste gaat worden, staat wel zo goed als vast. Team Russia heeft nog 569 zeemijlen af te leggen en is daarmee zeker van de laatste plaats.

Bekijk alle video’s op de Volvo Ocean Race video player.

Volg de posities met de racetracker.

www.volvooceanrace.org
Foto’s: Dave Kneale / Rick Tomlinson / VOR

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: