29er Eurocup Riva, verslag vanuit een Nederlandse kuip

29er'sVan donderdag 30 oktober tot zondag 2 november vond in het Italiaanse Riva de Europcup 29er plaats. Tijdens dit evenement werd Nederland vertegenwoordigd door team NED1592 van de broertjes Mertens. Sander en Thijn Mertens zeilen nu 2 jaar in de 29er en behoren sinds dit jaar tot de internationale top. De eurocup in Italië is voor hun het laatste internationale evenement van het seizoen.

Dag 1 verloopt teleurstellend, na uren van uitstel (te veel wind) gaat team Mertens onder leiding van coach Barend Kol toch het water op voor een trainingssessie. Een aantal boten volgt het initiatief maar tot een start komt het niet. Het comité doet haar uiterste best maar de wind blijft zo draaien, dat een goede baan leggen er niet in zit.

Dag 2 is het comité vast van plan een aantal wedstrijden te starten. Ondanks de wind die vaak boven de 25 knopen uit komt. Team Mertens weet zich goed te handhaven in deze zware omstandigheden. De bootsnelheid is goed. Tijdens deze eurocup verloopt de start in één groep. Dit betekent dat er wordt gestart met 60 boten wat zeker met veel wind geen makkelijke opgave is. Veel boten gaan vandaag ook in de fout en chaos op de startlijn is het gevolg. Gelukkig komt het Nederlandse team telkens goed weg. Na 3 races bevinden zij zich op een 11de plek in het totaal klassement.

Dag 3 is weer een dag vol verrassingen. Na 5 starten zonder finish houdt het comité het voor gezien. Wel is het natuurlijk erg jammer dat er na 3 dagen nog maar 3 races zijn gevaren. Twijfels zijn er of het klimaat in Riva wel geschikt is om rond deze tijd een dergelijk evenement te organiseren.

Op dag 4 wordt er gelukkig wel gestart. Het weer is vrij stabiel met steady 15 knopen wind. Na een serie van 4 races loopt het evenement op zijn einde. Helaas verliest team Mertens in de laatste race de aansluiting met de top tien en eindigen zij daar net naast. Toch zijn zij tevreden met het resultaat. “Het was een lastige week met veel verschillende omstandigheden. We hebben ons goed weten te plaatsen tussen de toppers en ons veel voorin laten zien. Helaas valt het resultaat misschien wat tegen, maar het gevoel is goed”.

In 2009 is Riva de plek waar het WK gaan plaatsvinden en daarom was het voor het Nederlandse team extra belangrijk om de omgeving alvast te bekijken. Dit zal ze misschien net dat beetje voordeel geven wat ze volgend jaar nodig hebben om in de top 5 op het WK te eindigen.

Na de Eurocup maakt team Mertens zich op voor de Gul GP. In Muiden zullen de Nederlandse 29er teams het weer tegen elkaar opnemen deze winter. Volg hier de Gul GP.

www.kolsailing.nl
Foto: Eurocup Riva

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: