Catamaranzeilers zamelen geld in op 18e Aruba Heineken Catamaran Regatta

Aruba Heineken RegattaDe laatste voorbereidingen voor de 18e Aruba Heineken Catamaran Regatta die doorgaat van 15 tem 21 november zijn in volle gang. Begin oktober zijn vanuit Rotterdam drie containers met 34 catamarans door Hapag Lloyd verscheept, die deze week op Aruba zullen aankomen. Met 34 deelnemers uit Europa, waaronder de Nederlandse Olympische zeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis en 7 teams uit Aruba belooft de 18e Aruba Heineken Regatta weer een hele mooie en spannende catamaranregatta te worden. Tijdens het evenement zal er een veiling en verloting plaatsvinden ten behoeve van Right to Play, het goede doelen fonds dat het voor kinderen overal ter wereld mogelijk maakt om te sporten.

De 18e Aruba Heineken Regatta is niet meer weg te denken uit de internationale wedstrijdkalender en de evenementenkalender van Aruba. Het evenement wordt doorgaans gekenmerkt door ideale omstandigheden, de dagelijkse NO-passaat (windkracht 4 a 5 Bf), vlak water, watertemperatuur circa 26 graden en een luchttemperatuur rond 30 graden. Het wordt gehouden vanaf het strand van het Holiday Inn hotel, dat is gelegen aan het meest geliefde strand van Aruba: Palm Beach.

Van zaterdag 15 t/m vrijdag 21 november zullen de deelnemers 12 races zeilen, variërend van korte baan wedstrijden, driehoeksbaan tot lange baan wedstrijden. De lange afstandsrace is de afsluiting van de zeilweek en voert de deelnemers langs de Arubaanse kust en op de terugweg door een schitterende lagoon en de haven van Oranjestad.

Alle korte baanwedstrijden worden direct onder de kust gezeild, zodat de meereizende niet-zeilers, de toeristen en lokale belangstellenden ook volop van de regatta kunnen genieten. Voor de vele niet-zeilers (veelal echtgenoten en kinderen van de zeilers) is er bovendien regelmatig een toeschouwerboot beschikbaar om de wedstrijden van heel dichtbij op het water te kunnen volgen.

Sterk deelnemersveld

Op 28 september zijn in Rotterdam en Engeland totaal drie grote zeecontainers geladen met 34 catamarans en organisatiematerialen. Hapag Lloyd transporteert de containers naar Aruba, waar ze deze week aankomen. De containers worden naast het Holiday Inn hotel op het strand geplaatst, zodat de deelnemers na aankomst in het hotel direct hun boten in elkaar kunnen zetten.

Sterk deelnemers veldSterk deelnemers veldDe deelnemers komen uit Nederland (29 teams), Engeland (2 teams), Duitsland (2 teams), Frankrijk (1 team), Oostenrijk (1 team) en Aruba (7 teams) en vliegen volgende week met Martinair naar Aruba. Het deelnemersveld bestaat zowel uit zeer ervaren wedstrijdzeilers als enthousiaste recreatieve zeilers die allemaal naar Aruba komen voor het zeilen, de ideale weersomstandigheden, het eiland en de sfeer. Ter plekke vormt de combinatie ervaren zeilers en recreatieve zeilers een perfecte mix voor een goed en gezellig evenement.

Onder de deelnemers zijn veel bekende catamaranzeilers te vinden zoals Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis (Olympisch team), Mischa Heemskerk en Eduard Zanen (winnaars 207 en Europees kampioen F18), Xander Pols (First finisher Texel 2007 en 2009), Wouter Samama (recordhouder Ronde om Texel), en Stuart Gummer (winnaar Aruba 2005). Het belooft op het water een spannende strijd te worden en voor de top-zeilers is het een ideale locatie om veel te kunnen trainen.

Samenwerking met Right to Play

Op initiatief van een van de deelnemers, Vladimir Voute, werkt de organisatie dit jaar tijdens het evenement samen met de internationale humanitaire organisatie Right to Play, opgericht door viervoudig Olympisch gouden medaillewinnaar Johann Olav Koss en gedragen door vele vrijwilligers en topsporters. Deze organisatie maakt het mogelijk dat kinderen overal ter wereld de kans krijgen om te sporten en sluit mooi aan op het sportieve evenement. Tijdens de Regatta zal er een verloting en veiling worden georganiseerd, waarvan de opbrengsten ten goede komen van Right to Play en de werkgever van Vladimir Voute, Atos Origin, de opbrengst zal verdubbelen.

WK Dart18 in 2009 op Aruba

Schitterende zeilomgevingSchitterende zeilomgevingDat Aruba een ideale zeilomgeving is, heeft ook de Internationale Dart Klassenorganisatie gezien. Zij hebben besloten om in 2009 het Wereldkampioenschap Dart18 op Aruba door Edwin Lodder te laten organiseren. Het WK vindt dan eind november plaats, aansluitend op de Aruba Heineken Regatta. De eerste voorbereidingen zijn gestart en de organisatie hoopt circa 60 a 70 Dart18 catamarans aan de start te krijgen. De deelnemende teams worden verwacht vanuit o.a. Nederland, Engeland, België, Frankrijk, Duitsland, Zuid-Afrika en Canada.

Organisatie

De Aruba Heineken Regatta en het WK Dart 18 worden georganiseerd door Edwin Lodder, die vanuit zijn eigen bureau Sailing Management International full-time werkzaam is met de organisatie van zeilevenementen (zoals o.a. De Zwitserleven Ronde om Texel, ABN AMRO North Sea Regatta, Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace, JEK 420&470, WK Cadet en Aruba Heineken Regatta).

De 18e Aruba Heineken Catamaran Regatta wordt naast de hoofdsponsors Aruba Tourism Authority en Heineken mede mogelijk gemaakt door Martinar, Hapag Lloyd, Setar, Holiday Inn, Does & Cadushi, Zwitserleven, Alfons de Letter, TNG Swiss Watches, Patria, Coca Cola, AWA, VR Shipping, Aruba Watersports Center, Palm Tours, Pelican Watersports, Seaworld Explorer en Aruba Aloë.

www.arubaregatta.com
Foto's: Pierre Contin - 2007

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: