Francis Joyon maakt het spannend op de Discovery Route

IDECDeze maandag avond, 18u00 GMT, ruim 6 dagen na zijn vertrek te Cadiz vorige week dinsdag, is Frans solo multihull recordjager Francis Joyon genaderd tot op 1200 zeemijlen van de finish in de Bahamas. Daar moet hij voor 18u20 GMT aanstaande vrijdag arriveren om het record van de Discovery Route op naam van Thomas Coville scherper te stellen. Voorlopig heeft hij nog een virtuele voorsprong op zijn landgenoot van 185 zeemijlen. Sinds zaterdag is hij via een omweg op zoek naar wind en snelheid.

In plaats van een directe route naar San Salvador te volgen koos Joyon voor een meer noordwestelijke route. De reden: er lag een zone met weinig druk op zijn directe route. Dus omzeilen en snelheid houden. Even lijkt het erop dat Joyon recht naar New York toe zeilde. Voor de sympathieke Franse schipper zat er niets anders op dan te wachten tot hij kan gijpen en met voldoende bakstag wind zijn directere route kon hervatten. Zijn virtuele voorsprong liep terug tot minder dan 117 zeemijlen.

Zondagmorgen vond hij terug een 15 knopen sterke zuidoosten wind en kon hij zijn Ferrari-rode maxi-trimaran terug de sporen geven. De snelheidsmeter bleef gedurende 6 uren boven de 20 knopen tikken en zijn virtuele voorsprong nam terug toe. In de namiddag verzeilde hij echter in een ‘doldrum zone’. Een zone van windstiltes afgewisseld met hevige buien. Hij bleef een ganse nacht in de weer om zijn zeilbolide op gang te houden en geen brokken te maken tijdens hevige windstoten. Hij verloor hierbij heel wat virtuele mijlen en zijn voorsprong zakte terug tot 89 zeemijlen.

Maar maandag is de verwachte noordnoordoosten wind op het appèl. Tegen de middag telt de snelheidsmeter terug 22 knopen en maakt IDEC 100 zeemijlen extra goed op SODEBO. De meteo op weg naar San Salvador blijft echter redelijk onzeker, zodat het spannend lijkt te blijven de laatste zeemijl. Je kan de route hier volgen.

www.trimaran-idec.com
Foto: JM Liot/DPPI/Idec

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: