Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd zevende in eerste etappe

Finish Delta LloydKort na middernacht 4 november om 00:03:06 uur Nederlandse tijd, werd Team Delta Lloyd zevende in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2008-09. Na 23 dagen en ruim tien uur op zee gleed de Nederlandse boot eindelijk over de finishlijn in Kaapstad/Zuid-Afrika. Ondanks het late tijdstip en de kille duisternis, wachtten de elf bebaarde mannen een warm welkom van familie, vrienden en het walteam. De tien zeilers en de mediaman maakten drie intensieve en uitdagende weken mee. Ze kwamen slechts kort voor de start in het Spaanse Alicante samen, maar wisten zich toch in de spannende competitie te mengen.

Het laatste uur in de baai aan de voet van de Tafelberg stelde de bemanning nog eenmaal op de proef. De bries viel aanvankelijk weg om kort voor de eindstreep weer toe te nemen tot achttien knopen. Daarmee schoot de Delta Lloyd door de finish.

Positief gestemd

“Het was een pittige race”, aldus Gerd-Jan Poortman op de kade. In de vorige race was Poortman voordekker op de ABN AMRO Two. Over de start van zijn tweede campagne, zei Poortm: “Je stelt je erop in dat je niet voorbereid bent. Maar dan lig je erbij en is de boot snel. Dat zet je vervolgens af tegen iets dat je gewend bent, maar dat heb je nu niet. Die omschakeling is hartstikke moeilijk. Dat is vaak tot tien tellen en bij jezelf naar binnen kijken. Ik hoop dat we nu de volgende stap kunnen gaan zetten.”

Het feit dat de Delta Lloyd in de eerste fase van deze race al meedeed in het veld, stemde hem positief: “De boot is nog steeds heel erg snel, de jongens zijn leuk en nu moeten we de juiste klappen maken.” Volgens Poortman valt de meeste winst uit de bootpreparatie te halen en ook nog wat meer uit het team.

Anders en toch hetzelfde

Zonsopgang op Delta LloydZonsopgang op Delta LloydVoor schipper Ger O’Rourke (IRL) betekende deze eerste etappe zijn debuut in de Volvo Ocean Race. De Ier over zijn eerste impressie: “Om eerlijk te zijn, is het niet anders dan andere oceaanraces die ik heb gedaan. De boot is wel zwaarder beladen, waardoor je sterkere bemanningsleden nodig hebt. Gijpen en overstag gaan vergt een planning. Je doet er immers een half uur over. Dat is wat het anders maakt.” O’Rourke gaf tevens toe dat hij de druk van de positierapporten (elke drie uur) wel meer voelde: “Dat maakt de strijd intenser.”

De Ier toonde zich een tevreden man: “We hebben veel geleerd. We weten inmiddels hoe we de boot sneller moeten varen en hoe we van de boeg tot op de spiegel als team goed kunnen samenwerken. Dat hebben we op de harde manier geleerd. Zo zijn we op weg naar Fernando veel te ver naar de linkerkant van de vloot gegaan. Dat was een les.”

In het voorlopige totaalklassement heeft Team Delta Lloyd het gelijke aantal punten als de Russen. Dankzij constantere resultaten tot dusver, staat de Nederlandse boot toch zevende en de Russen achtste.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video's op de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org
Foto's: David Branigan/Ocean / Sander Pluijm/Delta Lloyd

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: