Francis Joyon legt als eerste de Discovery Route af in minder dan 10 dagen

finish JoyonVanmorgen vroeg om 6 over 2 GMT, vrijdag 7 november, heeft de maxi trimaran IDEC van de Franse solo multihull zeiler Francis Joyon de finish lijn van de Discovery Route overschreden. Hij had voor de afstand Cadiz (Spanje) – San Salvador (Bahamas), de route van Columbus, welgeteld 9 dagen 20 uren en 35 minuten nodig. Hij is daarmee de eerste solo zeiler die voor die afstand minder dan 10 dagen nodig heeft en dat ondanks een moeilijk meteorologisch parkoers.

In 2004 had hij reeds een recordtijd gevaren over deze afstand, maar zijn landgenoot Thomas Coville met de 60 voet Orma trimaran SODEBO ging er toen mee lopen. Deze keer is het weerom Francis die er deze keer 15 uren en 15 minuten afpitst. Nochtans was er nooit zekerheid onderweg, zelfs niet de laatste zeemijlen. Het meteo venster in het tweede deel van de route zat helemaal tegen. Joyon moest zijn IDEC zelfs volledig naar het noorden laten omvaren om toch maar wind te blijven vangen.

De gebruikelijke passaatwinden waren nergens te bespeuren en in plaats van met een bakstagwindje recht naar doel te sjezen moest de Franse schipper nu hoog omvaren. Op een bepaalde dag legde hij reachend 550 zeemijlen af, alleen niet in de juiste richting. Zijn voorsprong van dik 400 zeemijlen smolt tot 88 zeemijlen! Maar het loonde. De beloning van een record smaakt zoet en als eerste onder de 10 dagen blijven is de kers op de taart. Al zal een betere meteo ongetwijfeld een nog snellere oversteek toelaten.

Francis Joyon en IDEC hebben op deze oversteek effectief 4’304 zeemijlen afgelegd, wat hun gemiddelde snelheid op 17,7 knopen brengt.

www.trimaran-idec.com
Foto: Liot-Vapillon/DDPI

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: