Opnieuw America’s Cup boten strijdend op het water tijdens de Desafio Trophy

AC's in ValenciaHet was een mooi spektakel om nog eens 4 America’s Cup boten te zien racen op het water. Gisterenmiddag was het zover, tijdens de door de CNEV georganiseerde Desafio Trophy in Valencia. Naast de Cup houder Alinghi kon men voor het eerst in een officiële wedstrijd het Britse Teamorigin aan het werk zien. Verder trad een gloednieuwe Luna Rossa aan en sloot Desafio als thuisteam de inschrijvingslijst. Er werden 2 races gezeild en ook vandaag staan er 2 races op het programma.

Het was bijzonder licht weer gisteren langsheen de Malvarosa kustlijn in Valencia. De start van race 1 moest dan ook met 2 uur worden uitgesteld. Toen ze dan toch alle 4 werden weggeschoten stond er een schamele 5 tot 6 knopen wind. Alleen Desafio koos de rechterzijde en parkeerde zich halfweg de baan in een windstille zone. Weg winstkansen. Team Origin rondde als eerste de bovenboei, op de hielen gezeten door Alinghi. Op het eerste voordewindse rak scheurde een nog roestig Zwitsers team de spinnaker bij een gijpmaneuver. Er zouden nog 2 spinnakers aan flarden getrokken worden later die dag. Luna Rossa profiteerde en werd 2e in de eerste race.

Alinghi's SUI-100 scheurt spiAlinghi's SUI-100 scheurt spiEr werd niet getalmd door het racecomité en race 2 werd onmiddellijk na race 1 gestart. De wind was inmiddels een beetje aangetrokken tot 8 à 9 knopen. Deze keer geen fouten aan boord van de Alinghi’s SUI-100. Ze leiden van start tot finish en hadden een ruime voorsprong op de tweede boot Desafio. Na 2 races staan Alinghi en Teamorigin aan de leiding met elk 4 punten. Ook Desafio en Luna Rossa staan op gelijke hoogte met elk 6 punten. Vandaag, zaterdag, was er meer wind beloofd.

www.valenciasailing.com
Foto’s: Pierrre Orphanidis / Valencia Sailing

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: