Vendée Globe: Mount Everest van de zeilsport kent incidentrijke start

De startOm exact 2 minuten over 1 lokale tijd werden vandaag de 30 solozeilers weggeschoten voor wat mischien de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld mag genoemd worden, de Vendée Globe. In een westenwind van 10 tot 12 knopen sterk vertrok zowat de ganse vloot met de zeilen over stuurboord. De meesten hadden één rif in het grootzeil, de durvers startten gewoon onder vol tuig. Onder hen ook ‘titelverdediger’ Riou op PRB, alsof hij meteen aan iedereen wou duidelijk maken dat het van bij de start menens ging worden.

Ook Mike Golding met ECOVER ging ervoor en ging als eerste over de startlijn. Alleen kreeg hij een individuele recall te horen. Net na het één minuut sein had hij de neus van ECOVER net over de startlijn geduwd. De lange startlijn bood plaats genoeg aan alle 30 open 60’s en de plezierjachten waren zoals gevraagd weg gebleven van het startgebied. PRB en Delta Dore namen resoluut de leiding.

Pindar-crew ging wat laat van boordPindar-crew ging wat laat van boordEnkele minuten voor de start werd bij iedereen de technische hulpploeg overboord gezet. Dat moet ten laatste 4 minuten voor de start gebeurd zijn. Aan boord van de BAHRAIN TEAM PINDAR deden ze echter iets langer over en verliet de crew pas het schip met nog minder dan 2 minuten op de aftelklok. De Internationale Jury zal worden samengeroepen om te bepalen of en hoe er een straf volgt voor Brian Thompson.

Na iets meer dan 2 uurtjes koers maakt Dominique Wavre rechtsomkeer met zijn TEMENOS, electrische problemen. Reeds bij het verlaten van het ponton bleken er electrische mankementen aan boord van TEMENOS. Men besloot toch te starten en de problemen eventueel op het water aan te pakken. Maar al gauw bleek dat de batterijen niet werden bijgeladen, waardoor TEMENOS tegen de nacht zonder stroom zou zitten. Noch de zonnepanelen, noch de windgenerator, noch alternator konden de batterijen bijladen. Rond 17 uur deze avond meerde Wavre zijn kreupele boot terug aan in Les Sables d’Olonne. Iets voor half 12 deze avond overschreed hij opnieuw de virtuele startlijn en kan de inhaal jacht voor hem beginnen.

Rond 20 uur vanavond knalde Bernard Stamm met zijn CHEMINEES POULOULAT tegen een vissersloep. Stamm was net benedendeks gegaan om zijn navigatie verder te plannen. Gevolg was een breuk van de vaste boegspriet. Herstelling op zee bleek onmogelijk en dus maakte ook hij rechtsomkeer. Hij was op dat moment reeds 72 zeemijlen van Les Sables d’Olonne en wordt terug verwacht rond 2 uur komende nacht.

Safran aan de leidingSafran aan de leidingOp het laatste positierapport van deze avond om 20u00 Franse tijd lag de vloot nog redelijk geproepeerd, met Marc Giullemot op SAFRAN aan de leiding. Nog 3 maanden te gaan!

De posities van alle Vendée Globe deelnemers kan je
hier volgen.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Jean Marie Liot/DPPI/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: