Vendée Globe: Gitana Eighty verliest mast

Gitana 80Drama in de Vendée Globe 2008-2009 deze woensdagnamiddag voor Loïck Peyron. Even na 14u00 rapporteerde de Franse schipper de ontmasting van zijn open 60 GITANA EIGHTY. Peyron bevond zich benedendeks op het moment dat de mast naar beneden kwam en is gelukkig ongedeerd. Dinsdag was hij nog tot in de top van de mast geklommen, gewoon even een routine controle uitvoerend van het want. En alles bleek toen nog perfect in orde. Met de opgave van Peyron blijven er nu nog 23 deelnemers over.

“In een 30 knopen sterke wind zeilde ik met één rif in het grootzeil en het stagzeil. Alles verliep naar wens en de boot gedroeg zich perfect, toen plots de mast naar beneden kwam zonder waarschuwing. Ik was benedendeks en hoorde een luide knal. Toen ik bovendeks kwam kon ik alleen nog constateren dat de mast was verdwenen. Het dek lag bezaaid met stukken carbon. Ik moest de mast, blijkbaar in 3 of 4 stukken gebroken, losknippen aangezien de brokstukken tegen de romp klopten. De giek is er nog en samen met het walteam overleggen we hoe we dit gaan aanpakken.”, aldus de geëmotioneerde schipper.

GITANA EIGHTY bevindt zich 49°36’ zuid en 52°47’ oost, of op zowat 1600 zeemijlen van Zuid Afrika of Madagaskar. De condities zijn echter verre van ideaal om onder noodtuig koers te zetten in die richting, tegen de wind. Australië bevindt zich op 3000 zeemijlen, maar wel op een meer comfortabele ruime koers. Eerst moet Loïck Peyron een noodtuig zien op te zetten, door gebruik te maken van de giek, de steekzwaarden en de grootschoot.

De Franse schipper, afkomstig uit La Baule, is uiteraard erg ontgoocheld, ook voor al diegenen die hem hebben geholpen om aan deze Vendée Globe deel te nemen. Zowat de ganse zeilwereld stuurt troostende en ondersteunende berichten naar de schipper die meer dan een maand constant in de kopgroep van deze zware zeilrace vaarde. Na de opgave van Unai Basurko op PAKEA BIZKAIA door een niet te herstellen breuk aan het stuurboord roer en de opgave van Peyron zijn er nog 23 van de 30 gestarte schippers in de wedstrijd.

Le Cléac'h knap 8e in zijn eerste VendéeLe Cléac'h knap 8e in zijn eerste VendéeDe kopgroep is ondertussen de 2e ijspoort gepasseerd. Op 10 december om 20u00 waren ze nog met 7 boten binnen een afstand van 100 zeemijlen. Jean-Pierre Dick op PAPREC-VIRBAC2 zeilt nog steeds aan de leiding met Sébastien Josse op BT op minder dan 10 zeemijlen achterstand. Een andere grote Franse naam, Michel Desjoyeaux met FONCIA, blijft ondertussen geweldig indruk maken. Na zijn terugkeer naar Les Sables d’Olonne voor reparaties, was Desjoyeaux genoodzaakt te achtervolgen. Maar Mich’ Desj’ lijkt ontketend en bezet momenteel de 5e plaats op nog slechts 35,4 zeemijlen van de leider en op luttele 0,3 zeemijlen van de 4e geplaatste Mike Golding op ECOVER.

Tussenklassement op 10/12/08 om 20u00
1. Jean-Pierre Dick – PAPREC-VIRBAC2 – op 15’925,0 Nm van finish
2. Sébastien Josse – BT – op 9,9 Nm van leider
3. Roland Jourdain – VEOLIA ENVIRONNEMENT – op 27,3 Nm
4. Mike Golding – ECOVER – op 35,1 Nm
5. Michel Desjoyeaux – FONCIA – op 35,4 Nm
6. Jean Le Cam – VM MATERIAUX – op 71,1 Nm
7. Vincent Riou – PRB – op 93,5 Nm
8. Armel Le Cléac’h – BRIT AIR – op 110,8 Nm
9. Yann Eliès – GENERALI – op 156,5 Nm
10. Marc Guillemot – SAFRAN – op 192,3 Nm

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Jean-Marie Liot/DPPI/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: