Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd ongewijzigd van start in derde etappe‏

Op zaterdag 13 december 2008 gaat Team Delta Lloyd ongewijzigd van start in de derde etappe van de Volvo Ocean Race. Schipper Roberto Bérmudez de Castro (ESP) ziet potentie in de huidige bemanning en wil met hen de volgende stap zetten. De 1.950 mijl lange race naar Singapore belooft een tactische strijd te worden. De acht VO 70’s blijven dichtbij het land en krijgen met uiteenlopende factoren te maken. Op dit moment is de verwachting dat de Delta Lloyd rond kerst zal finishen.

“De jongens kennen de boot nu beter, dus we kunnen harder pushen”, concludeert Bérmudez. “We gaan niet over de grens, maar we zullen wel wat agressiever trimmen. Het is de bedoeling dat we verder groeien en het is mijn taak om daarbij te helpen.”

Route in het kort

“Zoals het er nu uitziet, gaat de derde etappe ongeveer twee weken duren”, liet walnavigator Frits Koek afgelopen woensdag weten. Vooral de sterke stroming en zwakke wind zullen de navigatie bepalen. Als de heren India achter zich laten, wacht hen op de Arabische Zee een noordoostenwind van ongeveer tien knopen. Daarmee zakken ze langs de kust af richting Sri Lanka, waar ze naar verwachting met een grote bocht omheen varen. Dit om de sterke tegenstroom onder de punt te vermijden. Daarna krijgt de vloot in de Golf van Bengalen – tussen India en Straat van Malakka - de wind op de neus. Dat betekent een keuze tussen korte of langere klappen op weg naar Sumatra. Onderweg moet iedereen nog een scoring gate passeren. Voorbij Sumatra volgt de beruchte Straat van Malakka. Daar krijgen de deelnemers met een sterke getijdenstroom te maken. Koek: “De timing is hier dus erg belangrijk. In de buurt van Singapore stroomt het soms zelfs zes knopen. Als je daar verkeerd zit, ga je gewoon de andere kant op.” Maar in dit gebied liggen ook de piraten op de loer. “Over het algemeen zijn dat rovers en geen kapers”, aldus Koek.

Andere bedreigingen

Bérmudez ziet echter nog andere bedreigingen: “Je kunt van alles tegenkomen, zoals visnetten, veel scheepvaart en troep onder water. Er is voldoende om in de gaten te houden en dan heb ik het nog niet eens over de concurrentie. Dit wordt een lastige etappe.” Voorspellingen over resultaten wil hij dan ook niet doen, maar zijn doelstellingen zijn wel helder: “Niets breken, in de buurt van de vloot blijven zo lang er geen overduidelijk voordeel ergens anders te halen is en ervoor zorgen dat we tot het einde in de wedstrijd blijven.”

Ed van Lierde (NED) met een bedenkelijke blik: “Het wordt van bui naar bui varen, dus tactisch moeilijk. Dat kan heel frustrerend zijn, want je weet nooit zeker of je het goed doet. Je kunt echt heel veel winnen en verliezen. Het is daardoor gelijk van begin af aan menens.”

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

Volg de posities met de racetracker.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Teamwebsite: www.teamdeltalloyd.com
VOR-website: www.volvooceanrace.org
Foto's: David Branigaan/Oceansport

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: