Portimao Global Ocean Race: Michel Kleinjans als eerste weg in 2e etappe

Start KaapstadNa een uitstel van 24 uur door het zware weer van de afgelopen dagen werd vandaag, zondag 14 december, de 2e etappe in de Portimao Global Ocean Race weggeschoten. Deze brengt de 6 deelnemende jachten van Kaapstad naar Wellington, Nieuw-Zeeland, 7’900 zeemijlen verder. Onder de Tafelberg stond een kalme noordenwind en een grote toeschouwervloot zag Kleinjans als eerste over de startlijn varen. Voor hem liggen de beruchte Roaring Forties, de 40e breedtegraden waar het eigenlijk altijd stormt. Onder de 50e breedtegraad is trouwens verboden water voor de deelnemers aan deze race.

Onze landgenoot kon de extra dagen die waren vrijgekomen door het uitstel goed gebruiken. Er was immers heel wat werk aan de bootwinkel. In de mast zaten een aantal fouten, waardoor touwen konden doorschavielen. Er werd dan maar beslist om zowel de verstaging als de hechtingspunten te verstevigen. De PBO koolstof verstaging werd vervangen door de oorspronkelijke rod rigging, massief stalen stangen. Een iets zwaarder rig maar wel betrouwbaarder. Door de hevige wind die de laatste dagen in Kaapstad blies liep het monteren van de mast en zijn verstaging nog al wat vertraging op, zodat proefvaren en tunen niet meer lukten. Verder werd de elektronica op punt gesteld en is de automatische piloot verzwaard met expertise van Raymarine.

Dit weekend stond er de Crock’s Regatta op de agenda en de ganse race vloot vergezelde de Portimao deelnemers bij de start. Deze was nog met 2 uur extra uitgesteld vanwege de mist. Deze trok langzaam op en maakte plaats voor donkere regenwolken. Na de start splitste de vloot zich bijna onmiddellijk in 3 ‘groepen’. Team Mowgli dook zuidelijk naar open water, Roaring Forty bleef onder de kust en hoopte op een gunstig windeffect rond Signal Hill en de rest van de vloot bleef in het midden van die 2.

Kleinjans als eerste wegKleinjans als eerste wegOnzen Michel toonde zich alweer de slimste bij de start. Hij zeilde dus als enige recht naar de kust, ging overstag met het nieuwe voetbalstadion, in aanbouw voor de Wereldbeker 2010, op de achtergrond en kreeg een massieve lift als cadeau. Na 2 uur zeilen had hij een halve zeemijl voorsprong op zijn concurrenten. De komende 24 uur zal de wind gaan krimpen naar west en later naar zuidwest. De schoten zullen kunnen gevierd worden en de zeilers kunnen dan genieten van een snelle bakstagkoers.

Je kan de race volgen via de racetracker.

Bron: www.portimaoglobalrace.com en www.michelkleinjans.be
Foto’s: Brian Hancock

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: