Ruige 18e Kerstrace kent bijna dramatische start en geeft stof tot nadenken

Ruige KerstraceDe 18e Kerstrace, een tot klassieker uitgegroeide kermiskoers vanuit het Oosterscheldse Colijnsplaat, was alweer eentje om in te kaderen. Rekenmeester Kees van der Vaart becijferde in totaal 87 starttijden, een record. Omwille van de laagwaterstand werd de start uitgesteld tot 13 uur. Een ‘stijve bries’ uit het zuidzuidoosten, met uitschieters boven de 30 knopen, zorgde ervoor dat er uiteindelijk 70 jachten zouden starten. De rest verkoos, begrijpelijk, het gezelschap van de gedreven Yachtclub crew boven het venijnige koude Oosterscheldewater. Het uitblijven van hulp bij een MOB situatie leidde bijna tot een drama en geeft zeker nog stof tot nadenken.

Het Oosterscheldewater kolkte, waardoor het voor iedereen even zoeken was welke zeilvoering nu gepast zou zijn. De Kerstman was genadig en met een heen en weer op de Schaar van Colijnsplaat had hij voor een relatief kort traject gekozen. Het was de GREYBEARD van Kathleen Rutten die de start honneurs toebedeeld kreeg. Ruim een uur later was het de beurt aan de KAREL MET DE HOUTEN POOT van Houbolt om als laatste aan de inhaalrace te beginnen.

Tissum had moeite met de spiTissum had moeite met de spiNa het passeren van de ‘Goofie startlijn’, de lijn tussen de 2 palen op het oostelijke havenhoofd en de groene ton SvK3, kon de helse rit beginnen. Een kort aandewinds rakje bracht ons naar de SvK14-OZ5, de ‘roodgroene paal voor de Oosterscheldebrug’. Na het ronden van deze eerste boei begon een lang ruimewinds rak naar de R22, de eerste rode ton van de aanloop naar de Roompotsluis. In een krachtige vlagerige bakstagwind werden her en der de eerste spinnakers gehesen. Iedere onoplettendheid van trimmer en stuurman werd meteen afgestraft met een spectaculaire broach. Niet zonder risico met steeds meer oplopende boten rondom.

Met een derde van het deelnemersveld reeds gestart, klonk er plots een noodoproep over kanaal 68, een man over boord situatie bij ACHIROE, tijdens diens startmaneuver. In normale omstandigheden ook al geen pleziertje, maar nu… een ware nachtmerrie. Met een watertemperatuur van 4° C, in golven die af en toe tot 2 meter diep zakten én met tientallen jachten bezig met hun voorbereiding van de start. Je mag er niet aan denken.

Even was er echt paniek en werd zelfs de rescue opgeroepen, maar die had de oproep niet gehoord en was al meegevaren met de eerste jachten. Gelukkig slaagde een kwartier na de noodoproep de bemanning van de ACHIROE er zelf in hun onfortuinlijk bemanningslid uit het ijskoude water op te pikken. De EDEN VI bood als enige (!) hulp, maar moest haar actie staken vanwege een touw in de schroef. Zonder hulp van collega's, de rescue RIB of Post Wemeldinge liep uiteindelijk nog alles goed af. Had dit niet het geval geweest zouden er nu behoorlijk veel vragen zijn vrees ik. De gealarmeerde ambulance diensten waren wel snel ter plaatse, maar een opname aan de warme toog van Jacolien en een lekker ‘bakkie patat’ van Kees leek hen voldoende. Gelukkig maar.

Beau Bateau op weg naar 2e plaatsBeau Bateau op weg naar 2e plaatsOndertussen ging de wedstrijd gewoon verder. Na het ronden van de benedenwindse boei moest er al onmiddellijk koers gezet worden naar de finishlijn, die dezelfde was als de startlijn. Tussen tientallen nog surfende jachten onder spi, verschenen de eersten die scherp aan de wind hun overwinningskans roken. En de eerste die ons passeerde was de blauwe romp van BEAU BATEAU van Henk van Zweden. De achtervolging door de anderen kon nu echt beginnen. De meesten moesten nog een kort slagje maken om de groene SvK3 ton aan bakboord te laten en te finishen.

‘Henkie’ is geen onbekende op de Oosterschelde en verkocht zijn koude natte vel heel duur. Zijn First 300 Spirit werd nog enkel voorbij gevaren door de DIAMOND LIL, de HOD35 van M. de Bat, die 7 en een halve minuut na BEAU BATEAU was gestart. A BOEN, de Stern 33 van Johan Bol vervolledigde het Kerstpodium. Ondertussen waren naast de ongelukkige ACHIROE nog 3 anderen die voortijdig de handdoek in de ring gooiden, waardoor het aantal gefinishte boten uiteindelijk op 64 kwam. De EDEN VI, die zijn wedstrijd opofferde om te helpen, kreeg als eerbetoon de fictieve 2e plaats en een oorverdovend applaus tijdens de prijsuitreiking.

Na de finish bood de Kerstman aan iedere deelnemers lekkere warm glühwein, koude citroenjenever en heerlijk hapjes. Ondanks de barre omstandigheden en een akelige man over boord situatie was het toch alweer een prachtige Kerstrace. Dank aan de organisatie, zonder wie we anders zeker achter de warme kachel thuis zouden blijven zitten zijn.

De top 10
Diamond Lil stoof iedereen voorbijDiamond Lil stoof iedereen voorbij1. DIAMOND LIL – HOD 35 – M. de Bat
2. BEAU BATEAU – First 300 Spirit – H. van Zweden
2. EDEN VI – First 45 F5 – J. Huygh
4. A BOEN – Stern 33 – J. Bol
5. BIG BEESTE – SJ 320 – M. Sluimer
6. JOU-JOU – J-92 – A. Meijvis
7. FLIN – BH 41 MOD – A.H. Hubregtse
8. ELYXIR – X-362 Sport – B. Dijkhuizen
9. ASTRIX – Contessa 35 – P. De Cort
10. STORTEMELK – X-43 – F. de Vries Lentsch

De volledige uitslag vind je hier

Guy C.
(dit artikel werd na een mailtje van de ACHIROE-schipper aangepast)

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: