Vendée Globe: een bilan na 5 weken wedstrijd

Paprec-virbac2Norbert Sedlacek is de lengtegraad van Kaap de Goede Hoop gepasseerd en daarmee bevinden alle deelnemers van de Vendée Globe zich nu in de Indische Oceaan. Het bilan na 5 weken wedstrijd ziet er niet zo fraai uit: 4 boten verloren hun mast, bij 1 boot braken enkele zalingen, 1 boot leed roerbreuk en op een laatste boot brak de kiel, wat het aantal opgaven op 7 bracht. Aan de leiding ligt Jean-Pierre Dick met PAPREC-VIRBAC2 en waar de kopgroep tot voor kort nog heel compact was, zorgt de Indische Oceaan voor toenemende verschillen.

Een week terug lagen in de kopgroep nog zowat 10 boten binnen de 100 zeemijlen. Vandaag zijn er dat nog slechts 2. Op het laatste positierapport telt Jean-Pierre Dick met PAPREC-VIRBAC2 78,6 zeemijlen voorsprong op Mike Golding met ECOVER. Voor de derde plaats moeten we al 109,3 zeemijlen afpassen waar we Michel Desjoyeaux op FONCIA zien strijden met Roland Jourdain op VEOLIA ENVIRONNEMENT, die slechts 1,3 zeemijlen achter ligt op de ‘professor’. Op plaats 10 ligt nu Marc Guillemot met SAFRAN, maar die telt dan wel al 373,9 zeemijlen achterstand op de leider.

Ecover nog de enige binnen de 100 NmEcover nog de enige binnen de 100 NmDe laatste deelnemer die tot opgave werd gedwongen was Dominique Wavre. De kiel van TEMENOS II brak net boven de rotatie-as, waardoor de zwenkkiel niet meer kon worden vastgezet en vrij onder de boot bengelde. De Zwitserse schipper wist veilig Port-aux-Français op de Kerguelen eilanden te bereiken. Zijn landgenoot Bernard Stamm zal hem daar binnenkort vervoegen. De andere Zwitserse deelnemer heeft immers roerproblemen gemeld en wil in de baai van Morbihan proberen de zaak zelf te herstellen. En het lijkt wel verzamelen geblazen op dit eiland, want ook Raphaël Dinelli heeft naast een geïnfecteerde knie ook nog een beschadigde grootzeilval en overweegt een tussenstop om die val te proberen herstellen.

Kleinere problemen zijn er voor Michel Desjoyeaux met technische mankementen, Marc Guillemot kende roerproblemen, Yann Eliès moest dekreparaties uitvoeren, Brian Thompson had problemen met de stuurautomaat en Jean-Pierre Dick verwijderde algen van rond de steekzwaarden. De snelste van de dag was Samantha Davies op ROXY. Zij klom van de 14e plaats naar de 11e stek.

Er wacht de vloot echter nog meer onheilspellend weer. In de achterste gelederen rapporteerde Jean-Baptiste Dejeanty, met zijn MAISONNEUVE op een 19e stek, reeds windstoten tot 60 knopen sterk. Hij tekende snelheden tot 26 knopen op en dat onder stormfok en met 3 reven in het grootzeil. En er kondigt zich al een nieuwe nog krachtiger depressie aan, waarin windstoten tot 65 knopen worden verwacht en waarbij de golven tot 8 à 10 meter hoog kunnen worden. Hallucinante condities, waarin het racen even zal vergeten worden en de modus operandi op ‘overleven’ zal worden gezet. Immers, om als eerste te finishen, moet je wel eerst finishen!

Top 10 op 14/10/2008 om 20u00 GMT:
1. Jean-Pierre Dick – Paprec-Virbac2 – op 14’330,9 Nm van de finish
2. Mike Golding – Ecover – op 78,6 Nm van de leider
3. Michel Desjoyeaux – Foncia – op 109,3 Nm
4. Roland Jourdain – Veolia Environnement – op 110,6 Nm
5. Sébastien Josse – BT – op 165,6 Nm
6. Jean Le Cam – VM Matériaux – op 194,8 Nm
7. Vincent Riou – PRB – op 307,7 Nm
8. Armel Le Cléac’h – Brit Air – op 313,0 Nm
9. Yann Eliès – Generali – op 361,0 Nm
10. Marc Guillemot – Safran – op 373,9 Nm

Bekijk een filmke met een overzicht.

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Gareth Cooke en Mark Lloyd/DPPI

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: