Volvo Ocean Race: Gebroken kielbevestiging nekt Team Delta Lloyd in 3e etappe

Delta Lloyd start leg 3Een gebroken kielbevestiging nekt Team Delta Lloyd in de derde etappe van de Volvo Ocean Race. De Nederlandse VO70 was halverwege de Golf van Bengalen op weg naar Singapore, toen de carbonbevestiging van de hydraulische cilinder (ram) brak. Dat gebeurde op donderdag 18 december 2008 rond 19.30 uur lokale tijd. Schipper Roberto Bérmudez de Castro (ESP) en zijn bemanning zijn buiten gevaar. De boot maakt geen water en vaart op dit moment onder zeil verder zonder zich uit de race terug te trekken.

“We zetten nu de J4 op en koersen aan de wind richting het oosten met de kiel gecentraliseerd, gebruik makend van de rechter cilinder”, laat navigator Matt Gregory (USA) weten. “Volgens de bootontwerper is het veilig om door te varen en het moet mogelijk zijn om zeven knopen te lopen. We zitten nu 400 mijl ten westen van het noordelijke puntje van Sumatra. We hebben voor 450 mijl brandstof bij ons en genoeg eten voor elf dagen op zee.” Ondertussen wordt benedendeks onder leiding van Edwin O’Connor (IRL) de kiel gefixeerd.

Gebroken kielbevestigingGebroken kielbevestigingMediaman Sander Pluijm legt uit wat een kleine twee uur eerder gebeurde: “We hoorden een enorme knal. Gerd-Jan en ik dachten echt dat de mast naar beneden was gekomen. Iedereen was geschrokken en we gingen onmiddellijk binnen met een zaklamp op zoek. Het was al snel duidelijk dat de bakboord carbonconstructie, waaraan de hydraulische cilinder hangt, was afgebroken. De jongens zijn nu telefonisch overleg met expertise van buitenaf de boel aan het vastzetten.”

Het is nog te vroeg om de precieze oorzaak aan te kunnen geven, maar waarschijnlijk komt het door een storing in het hydraulische systeem. Pluijm laat nadrukkelijk weten dat de race niet is afgebroken: “De zegel op de motor is nog in tact. We onderzoeken de mogelijkheid om naar een dichtbij gelegen noodhaven te gaan. De andere optie is om rechtstreeks naar Singapore te varen. Dat heeft onze voorkeur.”

Veiligheid boven alles

Schipper Roberto Bérmudez de Castro (ESP) reageerde teleurgesteld: “Dit is ontzettend jammer, maar de veiligheid van de bemanning is het belangrijkste. Het is daarom nu noodzaak om veilig aan te komen.” De walploeg staat klaar om direct aan de slag te gaan, zodat Team Delta Lloyd op 10 januari in Singapore aan de start van de In-Port Race kan verschijnen.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.
Volg de posities met de racetracker.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Teamwebsite: www.teamdeltalloyd.com
VOR-website: www.volvooceanrace.org
Foto's: Rick Tomlinson/Volvo Ocean Race en Sander Pluijm/Team Delta Lloyd/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: