Portimao Global Ocean Race: Michel Kleinjans knap begonnen aan 2e etappe

Michel KleinjansDe Belg Michel Kleinjans koos na de start van de 2e etappe in de Portimao Global Ocean Race afgelopen zondag als enige voor een zeer noordelijke route en dat lijkt 5 dagen later de beste optie te zijn geweest. Op racedag 6 zeilt hij namelijk ‘overall’ aan de leiding, met 44 zeemijlen voorsprong op het Duitse Beluga Racer team. Zijn enige soloconcurrent bevindt zich al op meer dan 160 zeemijlen. Kazimir Partners moest met mastproblemen rechtsomkeer maken.

Ondertussen moet Kazimir Partners ver terug in Kaapstad zijn. De eerdere problemen aan de mast lijken volgens Lenjohn en Peter van der Well onvoldoende opgelost. De zijwaartse krachten die optreden op een reach-koers samen met het stampen van de boot zorgen ervoor dat de mast een te grote bending krijgt. De co-schippers vinden het dan ook niet echt veilig om op die manier kennis te maken met de Roaring Forties en kiezen ervoor om de mast in Kaapstad beter te laten herstellen. Zij denken aan extra wanten om de mast beter in profiel te kunnen houden.

Bescheiden Michel

Roaring Forty in haar elementRoaring Forty in haar elementNet als bij de start in de eerste etappe van deze shorthanded zeilwedstrijd voor niet professionals, geeft onzen kompatriot dus weer aan iedereen het nakijken. Benieuwd of hij nu ook weer zijn tactisch verfijnd inzicht gaat verbergen achter de verklaring “Ik heb minder voedselvoorraad aan boord dan de double-handed deelnemers, wat toch een zeker voordeel oplevert in bootgewicht”. Dit is weliswaar correct, alleen is het ook juist dat hij voor alles alleen staat en tussendoor ook nog aan voldoende slaap moet geraken. Kleinjans blinkt naast zijn zeilcapaciteiten gewoon ook nog uit in Vlaamse bescheidenheid.

Zwaar weer op komst

Van alle deelnemers is het enkel Team Mowgli die reeds de 40e breedtegraad heeft overschreden. Alleen is het daar ongewoon rustig in de Roaring Forties. Daar was wel een depressie voorspeld, alleen blijkt die nu veel noordelijker en oostelijker te zitten. En is het dus Kleinjans die het eerst gaat kennismaken met de hardere wind in de Zuidelijke Oceaan. Hij zal er wel moeten voor zorgen om bij deze eerste depressie te kunnen blijven, anders zou hij wel eens in een windstille zone kunnen terecht komen de volgende 24 uur.

De teams die gekozen hadden voor het ‘veilige midden’ hopen nu om op de juiste plaats aan te pikken met het aankomende tweede koufront. En dat is er eentje om u tegen te zeggen. De kaarten met de windvoorspellingen beloven binnen de 36 uur windsnelheden boven de 35 knopen. Vanaf dan zal de achtervolging op Michel echt wel ingezet worden.

Je kan de race volgen via de racetracker.

Bron: www.portimaoglobalrace.com
Foto’s: Brian Hancock

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: