Thomas Coville raakt achter op recordschema

Sodeb'O - CovilleThomas Coville, onderweg in een poging om het record solo wereldomzeiling scherper te stellen, zet sinds afgelopen zondag koers richting Kaap de Goede Hoop. Een westnoordwesten wind verplicht de Franse schipper om boordjes te trekken. Nu ja, wat heet boordjes. Ieder overstag manoeuvre neemt lange minuten in beslag, om de schoten te prepareren, om de mast te stellen, om de giek over te laten komen, om de zeilen te trimmen eens hij over de andere boeg zeilt, om de cockpit terug op te ruimen,… Kortom, hard labeur voor een solist.

En na 4 overstag manoeuvres lijkt het zware werk nog lang niet gedaan. In een poging om woensdag aanstaande ter hoogte van de 40e breedtegraad aan te pikken aan een depressie die hem voorbij de zuidelijke Afrikaanse landpunt moet brengen, zal Sodeb’O dit kruisrak nog een aantal dagen moeten volhouden. En alsof Coville nog geen werk genoeg had, moest hij zondag ook nog een kapotte zeillat vervangen in het grootzeil.

Dit karwei houdt in dat Thomas zich alleen tot op het einde van de giek moet hijsen, daar al balancerend een 9 meter lange gebroken carbon zeillat moet verwijderen en vervangen door een nieuw exemplaar om vervolgens op een veilige manier enkele meters terug naar beneden te klauteren. Er zijn mensen die een rustiger zondag doorbrengen.

Druk, druk, druk

Zwaar werk aan boord Sodeb'OZwaar werk aan boord Sodeb'OGelukkig heeft hij ruimte zat, ginds op het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan denk je dan. Fout. Het lijkt wel een ongelooflijk scenario, maar op de oneindige watervlakten is het deze dagen druk, heel druk. Sodeb’O heeft namelijk vriendjes gemaakt in de vorm van verschillende open 60 voeters. Coville is 13 dagen onderweg en de vloot van de Vendée Globe is reeds 3 weken aan haar omzeiling bezig. En toch bevindt de maxi trimaran zich temidden van deze strijdende bende. Zondag kruiste hij nog de route van Brian Thomson en deze morgen lag hij op slechts 20 zeemijlen van Michel Desjoyeaux.

Van zijn echte tegenstander, Francis Joyon, is hij echter verder verwijderd. Door het eindeloze kruisrak is zijn virtuele achterstand op IDEC opgelopen tot een kleine 430 zeemijlen, we schrijven 23u00 GMT. En het lijkt er niet op dat Sodeb’O de eerste dagen een echte tegenaanval zal kunnen plaatsen. Je kan Thomas Coville op deze kaart volgen.

www.sodebo-voile.com
Foto’s: Jacques Vapillon/DPPI/pour SODEBO

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: