Grevelingen Wintercup 2008: Nieuwe setting, missie geslaagd!

Tijdens eerdere edities was het duidelijk geworden. Met zoveel schepen op het Grevelingenmeer moet je een beetje passen en meten om alles soepel te laten verlopen. Om die reden werd de Grevelingen Wintercup in een geheel nieuwe setting gepresenteerd Zondag 14 december jl. was het zover en werd het spits afgebeten. De wedstrijdorganisatie voorzag Clubracer van het volgende verslag.

Op de vooravond van de wedstrijd was er een nuttige lezing over de wedstrijdregels door Henk Plaatje. Deze bijeenkomst welke goed bezocht door de deelnemers. Het is goed om de regels te kennen, zeker als je in zulke grote velden vaart!

Palaver

De volgende ochtend stonden de oliebollen klaar in restaurant ‘Le Bateau’. Bij het plaver om 9:30 uur werden de deelnemers nog eens ingelicht over de nieuwe formatie van de wedstrijd. Zo kregen de eenheidsklassen (J-80 en First 31.7) een eigen veld met eigen start- en finishschip in het noordelijke deel, terwijl het startgebied voor de Toer- en ORC-klassen in het zuidelijk gelegen deel lag. De Toerklassen zouden na de ORC starten, zodat zij lekker hun eigen baan konden varen zonder dat de ORC schepen hen om de oren vlogen.

Na het palaver werden de trossen losgegooid en voeren de startschepen en deelnemers richting de startgebieden. Het was erg rustig weer, met nog geen 10 knopen wind. De oostelijke wind zorgde wel voor heerlijke droge lucht, waardoor het aangenaam vertoeven was op het water. Later die dag zou het zonnetje zelfs nog acte de présence geven. Winterzeilen alleen voor bikkels…?

Eenheidsklassen

De eenheidsklassen gingen van start op hun privé-baan, er werd wederom serieus gestreden! In de laatste wedstrijd waagde de KOLOKWINT (First 31.7) een start over stuurboord en kon zichzelf al snel vrij varen en meters pakken. Niemand was echter opgewassen tegen de SHARK, deze tekende met drie paaltjes voor de dagwinst. Bij de J-80 was het de GRIJS die met een 2e, 3e en een 1ste plaats de GER524 van haar troon stootte.

ORC 3/4/5

In zuidelijke startgebied ging om 10:30 uur als eerste de ORC 3/4/5 van start. Deze gingen eerst weg voor een baan rond de boeien van 10nm, waar de OVERRULES (One-off) lange tijd aan kop lag, maar terug moest naar een boei en zo en goede kans op de overwinning weg moest geven. Na de finish werd nog gestart voor een windward-leeward baan van 3 ronden, waarna de TE LUI & TE LAX (X-79) met een 1ste en een 2e plaats de dagwinnaar werd.

ORC 1/2

Na de ORC 3/4/5 mocht de ORC 1/2 starten. Deze zouden aanvankelijk twee wedstrijden varen, maar bij de eerste start werd een general recall gegeven. De meeste schepen hadden dit niet in de gaten en stoven er vandoor. Het koste veel tijd om deze eerst terug te halen, zodat er helaas geen tijd meer was voor twee starts. Besloten werd om deze klasse voor één lange baan rond de boeien te sturen, waar de ARGEONAUT (Dehler 39) liet zien bijna niet te verslaan is en wederom met de overwinning naar huis ging.

Toerklassen

Toen de ORC klassen gestart waren, mochten de diverse Toerklassen van start. Zij hadden nu alle ruimte en konden hun baan varen zonder al te veel schepen uit andere klassen tegen te komen. Als eerste ging Toer 4/5 weg, waar de LEVIATHAN (Nordic Folkboat) knap eerste werd. In de Toer 3 was het de CO-ING (Dehler 31) die er met de prijs vandoor ging en in de Toer 1/2 voerde de CONTROVERSA (Grand Soleil 40) het lijstje van 17 aan.

De winnaars gingen met een heerlijke Noorse zalm naar huis. Er werden ook enkele Poedelprijzen uitgedeeld, in de vorm van een heus kerstmannenpak.

De Grevelingen Wintercup is in deze nieuwe setting een groot succes gebleken. Het was minder druk op het water doordat er per klasse een eigen baan was en de starttijden aangepast zijn. Vanzelfsprekend zal de wedstrijd in januari ook in deze setting gevaren worden!

Volgende keer weer een lezing

Ook de lezing op de zaterdagavond was een groot succes, vandaar dat op de zaterdagavond voor de wedstrijd op 18 januari wederom een lezing worden georganiseerd! Deze keer is weerkunde het onderwerp waar Joep Straus over zal uitwijden. Natuurlijk zijn we allemaal in staat te constateren of het lekker weer is of juist niet… maar wat betekenen bepaalde wolken? Waar zit de wind en hoe herken je windshifts? Joep Straus zal hier over een boekje open doen, een uitgelezen kans om de kennis en de kans op een overwinning te vergroten!

Wij hopen u wederom in grote getale te treffen in januari!

Foto's en informatie: www.grevelingencup.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: