Jacht zinkt in 64e Rolex Sydney Hobart Race, bemanning gered

GeorgiaVoor de 64e keer is op 2e Kerstdag, boxing day, de beruchte Sydney to Hobart Race down under vertrokken. In een 20 tot 22 knopen sterke noordooster verschenen 100 jachten aan de start en was het top favoriet voor de line honours Wild Oats XI die als eerste over de startlijn scheurde, op jacht naar het record. Op het moment dat iedereen dacht dat deze editie vlekkeloos zou verlopen klonk om 21u25 lokale tijd plots een MayDay. De Georgia, een Farr 52, was aan het zinken.

Blijkbaar was aan boord van de Georgia de roerpen gebroken en maakte ze water. Op het moment van de noodoproep vreesde de schipper dat alle electriciteit aan boord op punt stond van uit te vallen. Rode flare’s werden afgevuurd en de 406 Epirb was geactiveerd. Telecoinabox Merrit, een Volvo 60, was slechts een zeemijl van de plaats des onheils verwijderd en verlegde onmiddellijk haar koers. Ook Ragtime, 4 zeemijlen verwijderd, ging assistentie verlenen.

Om 22u25 lokale tijd werd het reddingsvlot overboord gezet waarmee dan de eerste 7 leden van de bemanning naar Merrit werd overgezet. Even later volgden de andere 7. Om 22u53 werd gemeld dat de volledige bemanning veilig en wel aan boord van Merrit zaten, samen met het vlot en de epirb. Het wachten is nu op een politie vaartuig die de onfortuinlijke 14 man moet komen ophalen. Ragtime mocht van de wedstrijdleiding zijn race verder zetten, net als alle andere deelnemers.

Skandia en Wild Oats XI  bij de startSkandia en Wild Oats XI bij de startOndertussen is het een nagelbijter geworden aan de kop van de race. Skandia is het blijkbaar aan het uitvechten met Wild Oats XI wie er als eerste de finishlijn gaat halen. Bij het plaatsen van dit artikel zeilden beiden in de buurt van het eiland Montague en was het Skandia die aan de leiding lag met ruim 17 knopen op de snelheidsmeter en met nog 433,3 zeemijlen voor de boeg.

Om het record van Wild Oats XI uit 2005, 42 uren en 40 minuten, te verbeteren moet de eerste voor 07u40 zondagmorgen plaatselijke tijd arriveren.

Je kan de race life hier volgen.
Foto’s: Rolex/Daniel Forster en Carlo Borlenghi

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: