Rolex Sydney Hobart Race: line honours alweer voor Wild Oats XI

Wild Oats XI finishOm 9u34 lokale tijd overschreed zondagmorgen de 98 voet lange supermaxi Wild Oats XI van Bob Oatley als eerste de finishlijn in de 64e editie van de Sydney to Hobart Race. Na een spannende strijd met Skandia in deze 628 zeemijl lange race, nam Wild Oats XI voor de 4e maal op rij de line honours voor haar rekening. Een record. Voor het record in absolute tijd arriveerde zij echter iets minder dan 2 uren te laat aan de meet.

Een haai aan het roer

Even zag het er naar uit dat Skandia, ook al een 98 voet lange maxi, met de show zou gaan lopen. Wild Oats XI had eerder nog een aanvaring met een 2 meter lange haai tegen een snelheid van 20 knopen. De haai bleef aan het roerblad hangen, waardoor het zeiljacht moest worden gestopt. De zeilstand werd aangepast zodat even achteruit kon worden gevaren en de haai zich op die manier kon losschudden. Het onfortuinlijke dier zwom blijkbaar ongedeerd weg. De zeilen werden getrimd en de strijd met Skandia kon herbeginnen.

Zowel Skandia als Wild Oats XI lagen op dat moment nog steeds op het recordschema. Maar toen zwakte de wind verder af. Wild Oats XI klokte op een reachkoers nog wel snelheden rond de 28 knopen en kon op die manier toch nog afstand nemen van Skandia, die ruim 1 uur en 7 minuten later over de finishlijn zeilde. Schipper Grant Wharington had nochtans geopteerd om minder zeilen én minder bemanning aan boord te nemen. Kwestie van zoveel mogelijk gewicht te sparen.

Grotere zeilgarderobe bepaald winst

Wild Oats XI in een surfWild Oats XI in een surfIn medium condities aan de start en onder een immense asymmetrische spinaker leek dit aanvankelijk te renderen. Slimme tactische zetten en een gunstige stroming zorgden ervoor dat Skandia de nacht inging met een kleine voorsprong. Dien wist ze tot voorbij de beruchte Bass Strait te bewaren. Onder de Tasmaanse kust zwakte de wind dan af en vertraagden beide maxi’s. De vele lichtweerzeilen aan boord Wild Oats XI kwamen haar dan heel goed van pas. In een zwakke noordwester haalde zij nog 7,5 knopen waar Skandia het moest stellen met 2,5 knopen op de snelheidsmeter.

Aan het eiland van Tasman had Wild Oats XI een voorsprong van 41 zeemijlen. Daar trok de wind weer aan tot 28 knopen. Schipper Mark Richards nam geen risico’s meer en met 2 reven in het grootzeil voeren ze de Derwent rivier op. Beide maxi – schippers vertelden dat het een race was geweest op het hoogste niveau. Aan boord Wild Oats XI zou de bemanning meer dan 50 zeilwissels hebben uitgevoerd.

Quest overall winnaar

Quest aan Organ PipesQuest aan Organ PipesSlechts 3 zeiljachten hebben de strijd moeten opgeven en aldus waren er 97 in de running voor de overwinning op gecorrigeerde tijd. En het is de TP52 Quest die als overall winnaar is uitgeroepen en die de Tattersalls Cup op haar naam schrijft. Het is de tweede maal dat eigenaar Bob Steel de trofee voor de overall IRC handicap winnaar in de wacht sleept. Ook in 2002 slaagde hij daarin, toen nog met een 46 voet lang ontwerp van Nelson/Marek.

De volledige uitslagen in alle klassen vind je hier.

www.rolexsydneyhobart.com
Foto’s: Rolex/Daniel Forster

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: