Thomas Coville rondde zondagavond Kaap Hoorn, 5 dagen na Joyon

Sodeb'ODe recordpoging van de Franse solozeiler Thomas Coville, de aarde zo snel mogelijk omzeilen op een multihull, verloopt zonder al te veel heisa. Toen hij zondag om 19u42 GMT de Kaap der Stormen passeerde, had hij dan ook een virtuele achterstand van meer dan 1’300 zeemijlen op recordhouder Francis Joyon. De laatste dagen waren zeer zenuwslopend voor Coville. Hij moest zich een weg banen doorheen een echt ijsbergenveld en kreeg net als iedereen in de Zuidelijke Oceaan zeer zwaar weer voorgeschoteld.

“De afgelopen 36 uren stond er 50 knopen wind op de teller. Dat gekoppeld aan zeer slechte zichtbaarheid en huizenhoge golven dan weet je hoe gevaarlijk het is om tussen ijsbergen te moeten laveren. In het golfdal zeil je in een relatieve windstilte om dan op de golftop weer de volle lading te krijgen. Je vertrekt dan in een bijna oncontroleerbare surf en wordt af en toe gewoon weggekatapulteerd van de golf. Geen makkelijke klus voor de stuurautomaat! Zo ging de boot in een broach en dacht ik echt dat ik zou kapseizen.”

“Na de passage van die depressie wou ik meer zeil hijsen in de afnemende wind en net dan kreeg ik nog een windvlaag van 50 knopen over mijn dak. De begeleidende golf zorgde ervoor dat het grootzeil eerste inviel om dan terug vol wind te pakken. Gevolg, 4 gebroken zeillatten. Die vervangen is ook al geen makkelijke klus als je op je eentje aan het rondvaren bent in deze condities. Maar ondanks deze barre weertoestanden houdt Sodeb’O zich heel goed en kent slechts minimale schade.”

18-12, Auckland op de achtergrond18-12, Auckland op de achtergrond“Kaap Hoorn ronden met deze maxi-trimaran geeft me veel voldoening. Op het traject tussen Kaap de Goede Hoop en Kaap Hoorn weet je als er iets fout gaat, je overal ver af bent en je in de eerste plaats op jezelf bent aangewezen. Op een multihull ben je dan ook nog eens zeer kwetsbaar. Na de Hoorn heb je een kustlijn en een scheepvaartroute. De druk ligt dan anders en ook in je hoofd kan er een knop om. Als je nu weer ziet hoe de vloot van de Vendée Globe is toegetakeld, kan ik niet anders dan trots zijn op de boot die we hebben gebouwd. In een opeenvolging van stormdepressies ontstaat een chaotische zee die zeer hard te verduren is door onze zeiljachten. Eigenlijk horen we hier helemaal niet thuis.” Aldus Coville aan de telefoon.

Francis Joyon had met zijn IDEC welgeteld 35 dagen, 12 uren en 36 minuten nodig om Kaap Hoorn te bereiken tijdens zijn record. Sodeb’O deed er ongeveer 40 dagen over en heeft nu een virtuele achterstand van 1’314 zeemijlen. Je kan hem hier verder volgen.

www.sodebo-voile.com
Foto’s: Jean Marie Liot/DPPI voor Sodebo en Coville/Sodebo

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: