Vendée Globe: leidersduo passeerden deze namiddag de eerste ijspoort

BT - JosseWoensdagnamiddag 3 december zijn Sébastien Josse en Yann Eliès, de nummers 1 en 2 in de Vendée Globe, de eerste ijspoort gepasseerd. Zij waren ook de eersten die de Greenwich meridiaan overschreden, waardoor ze zich nu op het oostelijk halfrond bevinden. Na enkele gijpmanoeuvres overschreden ze van noord naar zuid de virtuele lijn van 445 zeemijlen lang die zich op de 42e zuidelijke breedtegraad bevindt.

De rest van de kopgroep bevond zich meer ten zuiden van deze ijspoort, waardoor ze moesten gijpen om terug naar het noorden te zeilen. Le Cam, Riou en Golding voerden dit manoeuvre uit voor de poort. Dick, Peyron, Jourdain en Le Cléac’h doken echter verder naar het zuiden, waardoor zij hun gijpmanoeuvre nog moeten uitvoeren om dan de ijspoort van zuid naar noord te overschrijden.

'Rustdag'

Op deze 24e wedstrijddag ging de wind een beetje luwen tot 15 – 18 knopen en kwam de zon terug te voorschijn. Een welgekomen moment van wat rust voor de schippers, na de vermoeiende afgelopen dagen. Voorafgaande nacht tikten de snelheidsmeters nog boven de 25 knopen in de soms brutale surfs, waarin Vincent Riou aan boord van PRB een voet blesseerde. Maar de solisten worden maar weinig rust gegund in deze Mount Everest van het zeilen. Komende nacht gaan ze voor het eerst kennis maken met de beruchte windvlagen van het zuiden.

Foncia blijft opschuivenFoncia blijft opschuivenDe vraag is nu wie het hoofd meest koel kan houden in deze verschrikkelijke condities. Michel Desjoyeaux op FONCIA is ondertussen opgeklommen tot een 10e plaats. Maar nog belangrijker voor hem, tot slechts een goeie 175 zeemijlen van de leider. Dat is dus nog steeds Sébastien Josse op BT, op de hielen gezeten door Yann Eliès op GENERALI die slechts een kleine 6 zeemijl achterstand telt. Brian Thompson op BAHREIN TEAM PINDAR heeft ondertussen zijn 4 uur straftijd uitgezeten. Hij zag hierdoor TEMENOS 240 zeemijlen van hem wegvaren.

De hel is op komst

Na de siësta van vandaag maken de schippers zich dus op voor een helse nacht. Een onweersachtige depressie haalt gestaag de vloot in en zal in de loop van de nacht de staart van de ruime kopgroep overvallen. Samantha Davies op ROXY, die trouwens nog sukkelt met een ontsteking in een knie en Unaï Basurko op PAKEA BISKAIA zijn gewaarschuwd. Een noordnoordwester van 35 tot 40 knopen met windstoten tot 55 (!) knopen en golven tot 6 meter diep zijn aangekondigd. Tegen morgennamiddag gaan ook de leiders kennis maken met de beruchte Roaring Forties.

En de meteorologen voorspellen tegen het weekend nog meer ellende. Een welgekend weerfenomeen ter hoogte van Kaap de Goede Hoop kondigt zich namelijk aan. Een Zuid-Amerikaanse depressie, gevuld met warme lucht, zal zich koppelen aan een koudefront dat zich ter hoogte van de 50e breedtegraad bevindt. Hierdoor kunnen windstoten ontstaan die de 65 knopen kunnen bereiken en hierbij diepen de golven zich nog verder uit. De grote boze zuidelijke wolf toont een eerste keer zijn tanden.

Posities op 03/12/2008 20:00
1. Josse Sébastien – BT – op 18’190,5 Nm van de finish
2. Eliès Yann – GENERALI – op 5,6 Nm van de leider
3. Dick Jean-Pierre – PAPREC-VIRBAC2 – op 40,1 Nm
4. Peyron Loïck – GITANA EIGHTY – op 55,0 Nm
5. Le Cam Jean – VM MATERIAUX – op 77, 3 Nm
6. Riou Vincent – PRB – op 79,2 Nm
7. Jourdain Roland – VEOLIA ENVIRONNEMENT – op 80,7 Nm
8. Le Cléac’h Armel – BRIT AIR – op 97,7 Nm
9. Golding Mike – ECOVER – op 109,2 Nm
10. Desjoyeaux Michel – FONCIA – op 176,5 Nm

Er is een filmke met een overzicht van de laatste dagen.

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Jean-Marie Liot/DPPI voor Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: