Portimao Global Ocean Race: Nico Budel opgepikt door bulkcarrier ontsnapt aan drama

Nico BudelOm 11u45 GMT is vandaag de Nederlandse solozeiler Nico Budel diep in de Zuid Indische Oceaan gered uit zijn hachelijke situatie. De 17’000 ton bulkcarrier CSK Radiance, die eerder op vraag van de Portimao Global Ocean Race wedstrijdorganisatie haar koers had verlegd om op zoek te gaan naar de kreupele Hayai, heeft de Open 40 teruggevonden en Nico Budel veilig en wel van boord kunnen halen. De 69-jarige opa was aan de 2e etappe van de Portimao Global Ocean Race bezig toen de loden bulb van zijn kiel gedeeltelijk loskwam van de vin van de kantelkiel.

Afgelopen zondagnacht kreeg de Hayai nog tot 62 knopen wind te verduren. Budel had dan ook alles in gereedheid gebracht om zijn zeiljacht te verlaten. De losgekomen bulb dreigde immers ieder moment volledig los te komen, waardoor de Open 40 zeker zou gekenterd zijn. Maar de loden torpedo bleef gelukkig toch op haar plaats tot de Radiance langszij was gekomen.

Indrukwekkende reddingsbootIndrukwekkende reddingsbootDe condities tijdens de reddingsoperatie waren verre van ideaal. Er stond een zeegang met golven tot 7 meter hoog in een 20 knopen sterke wind, waardoor het geen makkie was om een schip met de afmetingen van de CSK Radiance langszij een zeiljacht van ‘slechts’ 40 voet te manoeuvreren. Maar kapitein Singson en zijn bemanning zijn duidelijk ervaren zeelui en de reddingsoperatie verliep vlekkeloos.

“Ik was zeer ongerust dat de boot ieder moment zou kapseizen. Hierdoor bleef ik de laatste 2 dagen boven aan dek in mijn survival pak, aangezien ik het risico niet wilde lopen beneden vast te raken bij een eventuele kentering. Ik bedank kapitein Singson en zijn bemanning voor de redding en hun gastvrijheid. Net voor ik Hayai verliet heb ik de zeekranen opengedraaid zodat ze binnen enkele uren zeker zal zinken.” aldus Budel over de telefoon. Op die manier is de schipper er zeker van dat Hayai geen verder gevaar kan opleveren voor ander scheepsverkeer.

Nu zo snel mogelijk... nieuwe boot

Hayai in betere tijdenHayai in betere tijdenBudel hoopt een airlift te krijgen als de CSK Radiance ter hoogte van Kaapstad vaart. “Ik wil zo snel mogelijk naar Nederland. Als ik een geschikte boot kan vinden in Nieuw Zeeland is het de bedoeling de vloot terug te vervoegen in Wellington. Dit is een prachtige race met prachtige mensen en ik wil er blijven bij horen.” Het enige wat Budel heeft meegenomen van zijn ter ziele gegaan zeiljacht is een houten wandversiering, ooit gekregen van zijn vader. “Van zodra ik een nieuwe boot heb zal ik deze plaat binnenin bevestigen. Ik vind het zeer spijtig deze prachtige boot, die al tweemaal rond de aarde zeilde, te moeten verliezen. Maar gelukkig ben ik veilig en wel en er zullen nog andere boten en andere races komen.”

Andere schippers vol lof

De andere schippers in de race hebben Nico via de wedstrijdleiding al laten weten hoe opgelucht ze zijn en hoeveel respect ze allemaal niet hebben voor deze kranige zeilveteraan met zijn ongelooflijk doorzettingsvermogen. Niet in het minst onze landgenoot Michel Kleinjans, die zijn eigen reddingsoperatie mocht stopzetten toen bleek dat de CSK Radiance toch eerder dan hem bij Budel zou arriveren. “Ik ben zeer opgelucht nu Nico is gered. Het was notabene ik die Nico 2 jaar terug attent maakte op deze wedstrijd. Ik heb altijd gedacht dat net hij de wedstrijd wel zou uitvaren omdat hij iets voorzichtiger zeilt dan de rest van ons. Ik weet hoe hard het moet zijn voor Nico, maar hij moet de moed erin houden. Er komen andere wedstrijden en boten kunnen vervangen worden. Het belangrijkste is dat je veilig bent en het leven verder gaat.”

Kleinjans heeft dus terug koers gezet naar het oosten en heeft nog 4’600 zeemijlen voor de boeg tot de finish van de 2e etappe. Buiten enkele mankementen is alles OK aan boord de Roaring Forty.

Je kan de race hier verder volgen.

www.portimaoglobaloceanrace.com
Foto's: Brian Hancock

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: