Vendée Globe: Michel Desjoyeaux en Roland Jourdain zijn gaan vliegen

Veolia EnvironnemnetAan de vooravond van het nieuwe jaar lijkt de Vendée Globe zeilwedstrijd in een definitieve plooi te zijn gevallen. Waar we enkele weken terug nog de eerste 10 deelnemers binnen de 100 zeemijlen terugvonden ligt nummer 3 nu al op meer dan 350 zeemijl van de autoritaire leider, Michel Desjoyeaux op Foncia. Roland Jourdain op Veolia Environnement ligt comfortabel op de tweede plaats, ruim 90 zeemijlen achter op de professor. Beide koplopers konden profiteren van een gunstiger weersysteem dan hun naaste concurrenten.

Na nog meer opgaven van Sébastien Josse op BT, met beschadigd roer na een brutaal plat gaan, en Derek Hatfield op Algimouss Spirit of Canada, met gebroken zalingen ook al na plat te zijn gegaan, zijn er nog slechts 16 deelnemers in strijd voor de eindzege. De Zuidelijke Oceaan heeft meer dan ooit haar tanden laten zien en richtte een ware ravage aan in de vloot.

Opmerkelijk blijft de voorlopig 4e plaats van Vendée Globe novice Armel Le Cléac’h op Brit Air en een 7e plaats voor lady Samantha Davies op Roxy. Haar vrouwelijke collega Dee Caffari is trouwens volop in de running om de eerste vrouw in de zeilgeschiedenis te gaan worden die solo rond de aarde zal hebben gezeild in beide richtingen.

Yann Eliès op oudejaar terug naar huis

Rescue Yann ElièsRescue Yann ElièsYann Eliès is de enige die lichamelijke letsels heeft opgelopen. Een gebroken dijbeen verplichte de Fransman tot opgave. Hij werd van zijn open 60 Generali opgepikt en gehospitaliseerd in Australië. Normaal gezien zou hij woensdag 31 december worden gerepatrieerd. Voor zijn Open 60 Generali is er minder goed nieuws. Op 23 december is de positie apparatuur aan boord uitgevallen. Het noodbaken wordt dan automatisch geactiveerd maar dat is dan 3 dagen later ook uitgevallen. Door het verloren gaan van ieder positiegegeven en door de barre meteocondities heeft het team besloten de zoekacties stop te zetten en Generali als ‘verloren op zee’ te melden. De laatst gekende positie van de Open 60 bevond zich zowat 700 zeemijlen ten zuiden van Australië.

De volledige lijst met opgaven

- Derek Hatfield op Algimouss Spirit of Canada: maandag 29 december 2008
- Sébastien Josse op BT: maandag 29 december 2008
- Yann Eliès op Generali: zaterdag 20 december 2008
- Mike Golding op Ecover: dinsdag 16 december 2008
- Jean-Baptiste Dejeanty op Maisonneuve: dinsdag 16 december 2008
- Loïck Peyron op Gitana Eighty: maandag 15 december 2008
- Bernard Stamm op Cheminées Poujoulat: maandag 15 december 2008
- Dominique Wavre op Temenos II: zaterdag 13 december 2008
- Unai Basurko op Pakea Bizkaia: zondag 07 december 2008
- Jérémie Beyou op Delta Dore: woensdag 26 november 2008
- Alex Thomson op Hugo Boss: donderdag 13 november 2008
- Yannick Bestaven op Aquarelle.com: dinsdag 11 november 2008
- Marc Thiercelin op DCNS: dinsdag 11 november 2008
- Kito de Pavant op Groupe Bel: dinsdag 11 november 2008

Top 5 op 30/12/2008 om 20u00 GMT

1. Michel Desjoyeaux – Foncia – op 9’158,2 Nm van de finish
2. Roland Jourdain – Veolia Environnement – op 92,7 Nm van de leider
3. Jean Le Cam – VM Matériaux – op 352,2 Nm
4. Armel Le Cléac’h – Brit Air – op 560,7 Nm
5. Vincent Riou – PRB – op 568,0 Nm

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Marc Guillemot – B. Stichelbaut/Veolia

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: