Sailrocket haalt top van 52 knopen…om dan zwaar te crashen

SailrocketDe Sailrocket, het zeilvliegmachine - deze keer echt wel letterlijk te nemen - van Paul Larsen heeft gisteren in de Walvis Bay te Namibië opmerkelijke prestaties neergezet. Bij pogingen om het snelheidsrecord onder zeil te verbeteren haalde Larsen topsnelheden van boven de 50 knopen. Alleen blijkt de Sailrocket vanaf een snelheid van 52 knopen het luchtruim te verkiezen boven het ruime sop, met een spectaculaire crash als gevolg.

De condities waren nagenoeg perfect om het snelheidsrecord aan te vallen. Toen de wind nog wat aantrok was de ganse ploeg klaar om de aanval in te zetten: “Het was geen trainingsrakje meer, maar een echte poging om het absolute record te verbeteren. Dé droom proberen verwezenlijken. De grenzen verleggen, ook binnenin mezelf. Op het moment dat de wind nog wat aantrok was het moment gekomen en dan sta je er alleen voor. De Sailrocket had een goeie snelheid en ik had een klaar zicht rondom mij."

Nieuw record over de 500 meter

"De doorgevoerde wijzigingen aan het tuig moesten verhinderen dat de boeg zich zou oprichten. En inderdaad, de boot was onder controle. Een windvlaag duwt haar iets uit koers, maar ik kan haar corrigeren. De boot rookt maar blijft in evenwicht. Ik ga door om zeker een snelheid over 500 meter te laten registreren. De GPS zegt 48,90 knopen top en een gemiddelde van 47,35 knopen over 500 meter, een nieuw record. De boordinstrumenten gaven nochtans een top van 51,76 knopen en over een afstand van 1000 meter een gemiddelde snelheid van 46,40 knopen, met een windsterkte van 22 knopen.”

52 knopen, maar dan…

Houston, we have lift offHouston, we have lift offBij de tweede poging van de dag lezen we op de windmeter uitschieters tot 25 knopen bij de start. Wat een versnelling. De Sailrocket bereikt de 52 knopen maar dan gaat het mis. “De boeg ging langzaam omhoog. Ik vloog en wachtte op de landing. Alleen, die kwam er maar niet. De boeg ging maar hoger en hoger, tot verticaal. Geen lawaai meer, de absolute stilte. Ik voel dat ik ondersteboven hang, al duurde dat even. Ik maak me nog snel los voor de crashlanding.

"De impact is brutaal. Buiten een paar kneuzingen en wat blauwe plekken heb ik niets, maar de helm is gebroken. Gelukkig werkt de boord GPS nog en is alles geregistreerd. Even waren we dus de snelste boot ter wereld. Nu nog wachten op de homologatie van het WSSRC. En dan pakken we de windsurfers en de kite boarders!”, aldus een dooreengeschudde Paul Larsen.

www.vestassailrocket.com
Foto’s: Hdarvelid/Sailrocket

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: