Kieler Woche 2009 belooft alweer een X-festival te gaan worden

  • Author: Guy C.
    Date: vr, 05/12/2008 - 01:17
    Tags:

X-35 GrothDe Kieler Woche 2009, gehouden van 20 tot 28 juni, zal een waar X-festival worden. Voor de 2e maal na 2007 heeft de X-35 klasse Kiel uitgekozen voor haar komende Wereldkampioenschappen. En daarnaast zal de X-41 klasse haar eerste Europese Kampioen kronen. De CEO van ‘Point of Sailing’, Sven Christensen, zei opgetogen te zijn dat beide klassen naar Kiel komen. De uiteindelijke beslissing lag bij de internationale klasse organisatie, waar 70 procent terug Kiel prefereerden. Nederland en Groot-Brittannië pakten er allebei naast.

Na het eerste X-35 Wereldkampioenschap in Kiel en het tweede in Italië zal het derde dus opnieuw in Duitsland gevaren worden. De organisatoren van de Kieler Woche hopen op zowat 40 inschrijvingen, komende uit Denemarken, Estland, Finland, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en natuurlijk Duitsland. Er wordt zelfs heimelijk gehoopt op deelnemers uit Griekenland en Bulgarije.

Groot deelnemersveld

X-35 NicoleX-35 NicoleIn Italië traden 54 jachten aan, uit 11 verschillende landen. En de Duitse X-35’s deden het niet zo bijzonder goed in de Mediterrane wateren en behaalden slechts plaatsen met dubbele cijfers. Daar waar ze in 2007 nog plaatsen 7 en 9 bezetten op het WK en zelfs plaatsen 2, 5, 6, 8 en 9 op het EK. Het was CELOX die toen vice Europees Kampioen werd. Sommige van X-35 eigenaren die de Worlds 2007 in Kiel zeilden, zijn ondertussen overgestapt op de X-41.

De X-41

2 jaar na haar lancering werd de X-41 klasse afgelopen november ook door het ISAF tot een internationaal erkende eenheidsklasse uitgeroepen. Dit geeft hen het recht een Wereld - en Europees kampioenschap te organiseren. Na de X-35 heeft X-Yachts uit Denemarken alweer een succesklasse gecreëerd. In geen tijd werd een eenheidsklasse en een klasse - organisatie opgericht. Dit jaar werd reeds een X-41 Kampioenschap van hoog niveau gezeild die fel bevochten werd.

Schoon volk

Er traden bekende schippers in de arena, schippers uit de wereld van Farr 40, Maxi en America’s Cup en de strijd was hevig. Men verwacht voor de Kieler Woche niets anders. 13 van de 69 verkochte X-41’s kennen hun thuishaven in Noorwegen en waarschijnlijk moet daar de favoriet gezocht worden. Al zullen de Estlanders, Finnen en Denen hun vel zeker duur verkopen. Evenals nieuwkomer Jrn Meyer met Knig & Xie uit Hamburg, die een thuiswedstrijd zal zeilen. En natuurlijk gaan we uitkijken of er geen deelnemers uit de Lage Landen gaan zijn, die voor verrassingen kunnen zorgen.

www.kieler-woche.de
www.x-yachts.com
www.x-41.com
Foto’s: www.segel-bilder.de

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: