Vendée Globe: Michel Desjoyeaux op Foncia breekt record

Foncia - kuipMichel Desjoyeaux, schipper op FONCIA in de Vendée Globe, heeft aan zijn persdienst gemeld dat hij een topsnelheid van 30,44 knopen heeft bereikt. 30,44 knopen... onder automatische piloot! Een nieuw record. De wind is ondertussen aangetrokken tot 30 à 40 knopen en het hoeft geen betoog dat de gemiddelde snelheden alleen nog in stijgende lijn zijn. De verschillen in de kopgroep blijven miniem. Unai Bazurko op PAKEA BIZKAIA zoekt ondertussen een zone op waar de wind veel zwakker is. Hij heeft een probleem aan een van de roerbladen.

In de kopgroep ligt het ritme steeds hoger. Hier en daar ontstaan gaten, maar de top 5 geven elkaar geen duimbreed toe. Vincent Riou op PRB en Armel Le Cléac’h op BRIT AIR kiezen echter voor iets meer behoudenheid en hebben de voet van het gaspedaal gehaald. Voor Le Cléac’h is het trouwens zijn maidentrip in deze beruchte breedtegraden. “Zij die lossen, zijn lafaards”, hoorde je destijds sommige schippers zeggen in grote transoceanische wedstrijden. Waarop anderen dan weer antwoordden met “Als je iets breekt, sta je mooi voor l..”.

Klassement op 04/12/2008 20u00
1. Sébastien Josse – BT – op 17872,0 Nm van finish
2. Yann Eliès – GENERALI – op 2,5 Nm van leider
3. Loïck Peyron – GITANA EIGHTY – op 27,5 Nm
4.Roland Jourdain – VEOLIA ENVIRONNEMENT – op 46,1 Nm
5. Jean Le Cam – VM MATERIAUX – op 48,2 Nm
6. Jean-Pierre Dick – PAPREC-VIRBAC2 – op 48,8 Nm
7. Mike Golding – ECOVER – op 72,9 Nm
8. Vincent Riou – PRB – op 74,9 Nm
9. Armel Le Cléac’h – BRIT AIR – op 82,1 Nm
10. Michel Desjoyeaux – FONCIA – op 136,4 Nm

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto: Michel Desjoyeaux/Foncia/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: