Zeilboot verliest mast door laag vliegend sportvliegtuig

Gecrasht vliegtuigjeGoed zeemanschap begint zeer zeker met een goede voorbereiding. Alleen zijn er dingen die geen enkele schipper kan voorzien. Zo kon de schipper aan boord van de Windseeker, een Edward Allen’s 37 voets zeiljacht, zijn ogen niet geloven toen een laag vliegend éénmotorig sportvliegtuig tegen de mast aanvloog.
Dit gebeurde vrijdag 28 november, net buiten de David Island Yacht Club van Tampa in Florida.

Het vliegtuig vloog tegen de mast aan, op ongeveer 10 voet afstand van de masttop. De zeilboot had net de haven verlaten en kon aan een snelheid van ongeveer 5 tot 6 knopen niet meer uitwijken.Bij Oracle keken ze beter uitBij Oracle keken ze beter uit De mast brak, kwam gedeeltelijk naar beneden en beschadigde het grootzeil en nog andere delen van de boot. Gelukkig bleef iedereen aan boord ongedeerd.

Het vliegtuigje vloog met het landingsstel tegen de dijk aan, sloeg overkop en kwam tot stilstand op het grasgedeelte van het nabij gelegen vliegveld van Peter O. Knight. De 2 inzittenden kropen er zelf uit, de ene met gewonde hand, de andere met een gebroken been. Zij hebben heel veel geluk gehad. Waarom zij zo laag vlogen en blijkbaar het zeiljacht niet hebben opgemerkt, was bij het ter perse gaan nog niet bekend.

De schipper vertelde nog dat er vaak vliegtuigen laag overscheerden, maar meestal spreekt men dan toch nog van minstens enkele tientallen meters, boven de masten.

Bron: SailWorld Cruisng
Foto’s: Ian & Andrea Treleaven en Oracle Racing Team

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: