Drukte op de Oosterschelde voor Sinterklaasversie van de Goofies

Start GoofiesIn totaal verschenen er op Sinterklaaszaterdag 103 zeiljachten, verdeeld over 5 groepen, aan de startauto te Colijns in Zeeland. Alweer een succesdag voor de organisatoren van de Goofies.
Het was dan ook een prachtige zeildag, al beloofden de her en der verspreide donkere wolkenmassa’s dat Aeolus nog wel wat verrassingen in petto had voor de zeilers op de Oosterschelde.

Om een plaatsje te bemachtigen in de gezellige Jachtclub bij Jacolien en Kees moest je alweer vroeg genoeg op het appèl zijn. Maar de briefing door de Nepgoofen, die daar plaatsvindt om 11 uur, is ondertussen zo legendarisch dat echt niemand die wil missen. Na de klassieke aanmaningen tot voorzichtigheid, volgde het beschrijf van de banen. Gezien de talrijke opkomst kon er gestart worden in 4 groepen.

Start onder spiStart onder spiVan de Nepgoofen mag je alles verwachten, ook een start onder spinaker tegen de stroming in. Maar iedereen hield het netjes, in een 2 tot 3 Bft zwakke noordnoordooster. Vervolgens ging het langs de Zeelandbrug richting Zierikzee. Velen vergaten eventjes de sterke stroming en moesten nog hard afvallen om de verplichte boeien te ronden. Her en der moest er zelfs eentje rechtsomkeer maken om alsnog reglementair te ronden.

Ter hoogte van Zierikzee scheidden voor de verschillende klassen de wegen. Maar iedereen kreeg een mooi parcours voorgeschoteld. Af en toe was er een hevige regenbui met bijhorende windvlagen, al bleef het allemaal goed te controleren. Het laatste rak was dan weer voor iedereen ongeveer gelijk. Het was dan ook druk op de terugweg naar Colijns via de Schaar van Colijn.

Onorthodoxe start- en finishlijnOnorthodoxe start- en finishlijnHier en daar verscheen een gekleurde spinaker op het reachrak maar de ongedurigen onder ons moesten nog afrekenen met een felle windvlaag. Die bezorgde menig zeilmaker nog wat extra werk. Na de vlaag hesen de slimmere schippers alsnog de spi, wat voor een schitterend schouwspel zorgde langs de oevers van Noord-Beveland. De SVK-5 was de laatst te ronden boei, waarna koers gezet werd naar de onorthodoxe finishlijn, tussen vaste boei en startauto. Al bij al een schitterende zeildag. Nu maar hopen dat de Kerstman even gul is als de lieve Sint.

Het eremetaal in de verschillende klassen ging naar:
ORC1: 18 deelnemers
1.Ragazza (Dehler39)
2.Holmatro ING RE (Swan42)
3.Flin (BH41 MOD)

ORC2: 17 deelnemers
1.Jou-Jou (J-92)
2.A Boen (Stern33)
3.Challenge (Dehler36 DB-OD)

ORC3-5: 15 deelnemers
1.Beau Bateau (First300 spirit)
2.Big Beeste (SJ 320)
3.Letitgo (Winner1010)

Ongemeten >10m: 31 deelnemers
1. Bizztrob (Salona 37)
2.Mojo (First 36.7)
3.Astrix (Contessa35)

Ongemeten <10m: 22 deelnemers
1.Bolderik (spirit32)
2.Tissum (Trio96)
3.Avanti (Sun Fast 32i)

De volledige uitslagen vind je hier.

Foto’s: Guy C.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: