Paprec-Virbac 2 na meer dan 3 maanden als eerste terug in Barcelona + video

Paprec-Virbac 2Maandagavond om 20:49:49 GMT hebben Jean-Pierre Dick en Damian Foxall aan boord van PAPREC-VIRBAC 2 de finishlijn voor Barcelona overschreden en zijn daarmee de officiële winnaars van de allereerste Barcelona World Race.

Ze zijn 92 dagen, 8 uur, 49 minuten en 49 seconden onderweg geweest en hebben welgeteld 28’329 zeemijl op hun trip log staan. Bij het overschrijden van die denkbeeldige lijn hadden ze 426 zeemijl voorsprong op de tweede boot in de race, HUGO BOSS, en 1’126 zeemijl op nummer drie, TEMENOS II.

Concentratie vereist tot de laatste mijl

De laatste mijlen voeren ze met één rif in het grootzeil en de solent op het voordek. Op en top geconcentreerd tot de laatste zeemijl. De eerst reacties net voor de finish van Jean-Pierre Dick aan de telefoon : “Verschillende emoties. Intense vreugde en een zeker voldaan zijn. We hebben de pracht van de zee, de zon, Ibiza, Mallorca, de vrienden en familie die ons opwachten en de overwinning in het vooruitschiet. Er waren gedenkwaardige momenten. En achter dit alles zitten jaren van voorbereiding en veel werk. Ervaring loont. We maken minder fouten nu en de samenwerking met Damian verloopt blindelings.

Storm net voorbij GibraltarStorm net voorbij GibraltarUiteindelijk was de passage aan Gibraltar hét sleutelmoment voor ons. Opkruisen in 30 knopen wind was een beproeving voor ons en voor ons vermoeide schip. En de herstelling aan het stag baarde ons echt wel zorgen. Het was tenslotte maar een noodherstelling. Dankzij de waaghalzerij van Damian en enkele correcte boothandelingen hebben we oplossingen gevonden die ons toelieten de wedstrijd verder te zetten. Een wereldomzeiling van ruim 90 dagen met 30 dagen aan de windse koers in zware zeegang hebben de structuur van onze boot danig verzwakt. En dus moeten we zelfs in de laatste mijlen nog goed zeemanschap tonen.” Ondertussen komen van alle concurrenten welgemeende felicitaties binnen.

Verdiende overwinning?

Net voor de finishNet voor de finishZijn ze daarmee nu de verdiende overwinnaars in deze dual handed race die rond de aarde voer? Het moet gezegd dat heel wat van hun naaste concurrenten af te rekenen kregen met pech. PRB, waar ze lang nek aan nek mee lagen in het begin van de race, verloor haar masttop. Ook VEOLIA ENVIRONNEMENT, een andere favoriet, verloor haar mast, net als DELTA DORE. En ESTRELLA DAMM kreeg te kampen met roerproblemen en moest ook de strijd voortijdig staken.

Tenslotte kreeg hun voornaamste overgebleven tegenstrever, HUGO BOSS, af te rekenen met roerproblemen, maar zij konden na een pitstop van 48 uur de handschoen weer opnemen, weliswaar zo’n 700 mijl achter op de leider. Nochtans waren Alex Thomson en Andrew Cape hen genaderd tot op minder dan 100 zeemijl toen het probleem hen noodzaakte af te haken.

Maar maakt nu net niet de betrouwbaarheid van het materiaal en het schip een belangrijk deel uit van dergelijke wereldraces? Het moet gezegd dat PAPREC-VIRBAC 2 van bij de start in Barcelona steeds mee aan de leiding heeft gevaren. En ook zij kreeg haar deel van de averij. Roerproblemen en gebroken voorstag konden echter door de schippers al varende worden hersteld. Ook dat speelt mee in dergelijke race.

Voor herhaling vatbaar?

Vreugde net voor de finishVreugde net voor de finishWas deze race nu een meerwaarde in de talrijke wereldomzeilingen tegen het uur die we nu kennen? Ik vind eerlijk gezegd van niet. Ik zie de open 60’s liever met zoveel mogelijk deelnemers aan de start met elkaar wedijveren in één race, zoals daar is de Vendée Globe. Tussen haakjes, daar voer in 2004 ene Vincent Riou, op zijn dooie eentje, met PRB de wereld rond in iets meer dan 87 dagen. Het winnende duo deed er dus een kleine 5 dagen langer over dan de solozeiler. Het is waar, hun parcours is niet identiek, maar toch wel vergelijkbaar.

Ik kan mij niet van het gedacht ontdoen dat de oceaanzeilende kleppers deze Barcelona World Race bekijken als algemene repetitie voor het echte werk, de Vendée Globe. Een mogelijkheid om hun materiaal en boot te testen, met een co-schipper als extra veiligheid aan hun zijde.

Nog voor de ereplaatsen

Het op de tweede plaats liggende duo in de race op HUGO BOSS, heeft het ondertussen alles behalve makkelijk in de Mediterrane Wateren. Zij zeilen in 50 knopen sterke wind én in druk verkeer. De zwarte open 60 onder Britse vlag wordt tegen woensdagavond in Barcelona verwacht.

Voor de derde plaats heeft MUTUA MADRILENA een laatste poging ondernomen om de kloof met TEMENOS II te dichten, nog voor het opvaren van de Middellandse Zee, alwaar de laatste slag zal gestreden worden. Het Spaanse duo koos immers voor een andere koers dan hun rivalen, namelijk dichter bij de kust. En in eerste instantie lijkt die op te brengen, want hun snelheid ligt plots beduidend hoger.

En net zoals de kersverse winnaar is er nog een boot die zonder stoppen de wedstrijd lijkt te gaan uitzeilen. Jawel, het is hekkensluiter EDUCACION SIN FRONTERAS. Al hebben zij nog wel wat mijlen voor de boeg.

Posities op 11 februari om 21u00 GMT :
1. Paprec-Virbac 2 0 Nm DTF
2. Hugo Boss +426
3. Temenos II +1’126
4. Mutua Madrilena +1’366
5. Educacion sin Fronteras +2’803
RET Veolia Environnement
RET Estrella Damm
RET Delta Dore
RET PRB

Foto's : Th. Martinez/Sea&Co
Bron : www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: