Groupama 3 in de Jules Verne Trofee op zoek naar wind in Indische Oceaan

Groupama 3De meteorologen die Groupama 3 begeleiden zitten ongetwijfeld met de handen in het haar.

De maxi trimaran, op zoek naar het record in de Jules Verne Trofee, vindt maar geen ideale wind om haar volledig snelheidspotentiaal te kunnen etaleren. En dat ondanks een zeer zuidelijke koers ter hoogte van de 54e breedtegraad. De snelheidsmeter zakt regelmatig onder de 20 knopen en de virtuele voorsprong op ORANGE II is alweer geslonken tot minder dan 400 zeemijl.

Kaap Leeuwin is gepasseerd, maar een hoog luchtdrukgebied net ten zuiden van Australië blokkeert de ideale route. GROUPAMA 3 is daardoor verplicht zich te laten zakken tot onder de 50e breedtegraad en soms zelfs haaks te varen op de meest directe route. Sinds enkele dagen jagen Franck Cammas en zijn 9 metgezellen op een front, gevuld met noordelijke wind. Jammer genoeg is het front sneller dan de jager. En aldus blijft de groene zeilbolide gevangen in een zwakke wind en grote lange golven.

Geen echte Zuidzee conditiesGeen echte Zuidzee conditiesGelukkig is de maxi trimaran ook in deze omstandigheden nog redelijk snel, alleen zou het nog veel sneller kunnen. Onder vol grootzeil, gennaker en staysail blijft echter het voordek kurkdroog. Toch wel atypisch voor de Zuidzee!

Het is dan ook voor de bemanning heel frustrerend te voelen dat de snelheid van GROUPAMA 3 intrinsiek hoger ligt dan dat van ORANGE II, maar dat daarvoor eerst een constante gunstige wind zal moeten gevonden worden.

De recordtijd van de oversteek van de Indische Oceaan, van kaap Agulhas (meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent) tot de zuidelijkste punt van Tasmanië, is echter nog steeds in haar bereik (9 dagen 11 uren en 4 minuten).

Foto’s Yvan Zedda en team Groupama
www.cammas-groupama.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: