Noodweer teistert WK Yngling zeilen in Miami + video

Noodweer teistert WK Yngling zeilen in MiamiOok de vierde dag van het Wereldkampioenschap in de Yngling klasse werd gekenmerkt door uitermate slecht weer. Noodweer dit keer.

Tijdens de start van race zeven stond windkracht 6 tot 7 vergezeld door striemende regen.
De race werd halverwege afgekort vanwege de omvangrijke, pikzwarte onweerswolken die onderweg waren naar het wedstrijdwater.

Mulder, Faber en Witteveen eindigden als 13de, Hin, Van der Werf en Hendriksen als 16de. Het water kleurde op dat moment gifgroen onder een pikzwarte lucht. Groeneveld, Bes en Kampen waren naar de haven teruggehinkt met een gebroken grootzeilval en scoorden een DNF (Did Not Finish). Dit laatste trio wist met kunst en vliegwerk de boel te repareren en waren weer onderweg naar het wedstrijdwater, vijf kilometers buitengaats, toen alle andere zeilsters met spoed naar binnen werden gesleept.

Race zeven was in elk geval spectaculair. Vlak voor de start braken Mulder, Faber en Witteveen een cruciaal onderdeel van de boot. Met nog 40 seconden te gaan was de boel gefikst en kozen ze voor een extreme dip-start. Iets dat met minder wind heel zelden toegepast wordt. Een gewaagde actie met een goed einde. Uiteindelijk werd de start procedure afgebroken en volgde er een herstart.

Vervolgens ging het team van de Duitse Ulrike Schuemann ruim aan de leiding bij de eerste boei. Daarna volgde weer een slijtageslag in het voordewindse rak. Met deze windkracht zijn de spinnakers moeilijk te beheersen en is de kans groot dat de boten uit het roer lopen en plat op het water komen te liggen.

De Duitsers, Fransen en Australiërs werden daar de dupe van. Ineens lagen Ayton, Webb en Wilson weer aan de leiding. Niet voor niets gaan de Engelsen al de hele week aan de leiding in deze weersomstandigheden. De huidige wereldkampioenen wisten vorig jaar de titel te veroveren in het Portugese Cascais, waar destijds ook veel wind stond. Mulder, Faber en Witteveen kwamen als 14 rond de eerste bovenboei in race zeven.

Met de naderende en dreigende onweersbuien nam de wind weer fors toe. Bij het voor de tweede keer ronden van bovenboei wilde Merel Witteveen de spinnaker hijsen. Witteveen vertelt, “Ik hoorde Marije achter schreeuwen dat de spinnaker er af moest. Ik keek naar voren en alle boten voor ons lagen waren uit het roer gelopen en ze lagen plat op het water. Geen spinnaker dus,” zei Witteveen na afloop met een glimlach.

Op 14 februari staan er drie wedstrijden op het programma om de schade in te halen. De verwachting is dat het een stuk minder hard gaat waaien. Mulder, Faber en Witteven hebben dus nog drie kansen om zich in de top tien te zeilen. Alleen de beste tien varen namelijk de laatste en allesbeslissende Medal race op 15 februari. Het beste Nederlandse team staat veertiende in het tussenklassement met achttien punten achterstand op nummer tien.

Mandy Mulder geeft aan dat het niet onmogelijk is. “Het is niet eenvoudig maar het kan. We hebben wel eens vaker drie wedstrijden op een dag in de top vijf gevaren. De meeste hebben hun aftrekwedstrijd al gevaren dus het kan heel hard gaan.”

www.ussailing.org/olympics/ynglingworlds/index.asp

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: