Nederlandse Yngling kernploeg niet in de Medal race op het WK in Miami + video

WK Yngling MiamiDe drie Nederlandse Yngling zeilboten van de Delta Lloyd Kernploeg wisten zich op het wereldkampioenschap in Miami niet te kwalificeren voor de Medal race (beste tien van het klassement). De resultaten van de zeilsters waren op de 14de februari een stuk beter, maar het was niet voldoende om de schade van eerder in de week te herstellen. Mandy Mulder, Marije Faber en Merel Witteveen eindigden uiteindelijk als beste Kernploegboot op een 13de plaats in het eindklassement.

Het Engelse team van Sarah Ayton, Sarah Webb en Pippa Wilson wisten zich al na race negen verzekerd van de eindoverwinning. Daarmee prolongeerden de Engelse dames hun titel in stijl. Tot dat moment had dit trio een vijfde plaats als slechtste resultaat!

De Nederlanders konden dus voor het einde van de serie al hun drie boten op de trailer zetten. Ook het andere Nederlandse Yngling team van Annelies Thies, Lieske Wierenga en Caroline Heerema kwam niet verder dan een 16de plaats in het eindklassement.

De teleurstellende dertiende plaats van het Kernploeg team (tiende land geschoonde lijst) is wel goed voor vormbehoud. Als gevolg van het resultaat van Thies, Wierenga en Heerema wordt de nationale selectie beëindigd. Het is in elk geval duidelijk dat een Nederlandse Yngling van de Delta Lloyd Kernploeg naar de Olympische Spelen gaat. Het is alleen nog niet bepaald wie van de negen topsporters dat wordt.

Het was op de 14de februari stralend weer in Miami en de dag begon met heel weinig wind. De resultaten waren beter. Marije Kampen zei na afloop teleurgesteld, “We hebben vandaag in elk geval laten zien dat we het kunnen met een tweede en een zevende plaats.”

Mulder vervolgt, “Het geeft een iets beter gevoel als je afsluit met een derde plaats in de laatste race, maar als ik naar de uitslagenlijst kijk dan overheerst een heel ander gevoel.”

Mulder, Faber en Witteveen wonnen vorige week nog de Olympic Classes Regatta in hetzelfde deelnemersveld. Groeneveld, Bes en Kampen werden derde. Twee teams op het ereschavot en nu geen enkel team bij de beste tien. Mulder reageert. “Het is een hele harde leerschool. En we moeten nog grondig analyseren. Maar ik weet wel dat we beter moeten kunnen omschakelen. We hadden dit weer niet verwacht, maar dat moet ons niet zo hard raken. Vorig jaar tijdens het WK, de dag dat het stormde, scoorden we een eerste en tweede plaats. We weten dat we het kunnen.”

Speelde het mee dat er een ander Nederlands team meedeed die een nationale selectie wilde afdwingen? “We hebben het daar wel over gehad en het is best wel spannend en het schiet wel eens door je heen, maar je bent toch meer met je eigen prestatie bezig.”

Yngling coach Maurice Paardenkooper wilde de week als volgt samenvatten. “Het was opvallend dat we in het begin van de week steeds dieper en dieper in de val zakten. We kwamen er niet snel genoeg uit. We zijn goed in een klein gebied. Dat weten wij en dat hebben we ook laten zien. Maar het is een jong team en ook jong op het gebied van ervaring op het allerhoogste niveau. Dan zijn er altijd momenten dat het niet goed gaat. Dat gebeurt iedereen. De Engelsen hadden dat vorige week en hervonden zich helemaal deze week. Wij hadden het nu. Het is niet dat we het niet kunnen, maar als alles niet klopt moeten veel beter daarmee omgaan en omschakelen.”

http://www.ussailing.org/olympics/YnglingWorlds/results.asp

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: