Eerste twee veilig in Barcelona, nummer drie in gevecht met de Méditerannée

Alex Thomson en Andrew CapeAlex Thomson en Andrew Cape, the men in black aan boord van HUGO BOSS, kwamen op Valentijnsmorgen om 05:34:57 GMT in stijl over de finishlijn te Barcelona.

Hiermee eisten ze na 95 dagen op zee terecht de tweede plaats op in de eerste Barcelona World Race. En wie weet, zonder roerproblemen …? De spiksplinternieuwe zwarte zeilbolide was misschien wel intrinsiek de snelste boot van de ganse vloot in deze wedstrijd.

Getuige hun 24 uurrecord dat ze in deze race vestigden, 501 zeemijl afgelegd van middag tot middag. Alleen ontnam de noodzakelijke pitstop in Wellington door de gekende roerproblemen hen praktisch iedere overwinningskans, al bleven ze strijden tot de laatste dag.

Lof voor de winnaar

Aankomst Hugo BossAankomst Hugo BossIn zijn fancy Hugo Boss pak gaf Thomson nog volgend commentaar : “Het lijken echt 3 maanden te zijn geweest en de aarde blijft groot om rond te varen, dus het is fijn terug thuis te zijn. We hebben ons geweldig geamuseerd, al was het af en toe hard werken. De overwinning van PAPREC-VIRBAC 2 is zonder meer heel verdiend. Zonder pitstop waren we misschien dichter geëindigd. Maar zij leverden een prachtige prestatie en mogen terecht heel trots zijn. Ik ben dan weer heel blij met mijn nieuwe boot, die bij de start van de race toch nog maar 3 maanden in het water lag.”

En misschien was het dear old Alex net daar wel allemaal om te doen. Een doorgedreven test om later dit jaar zo goed mogelijk voorbereid aan zijn echte natte droom te kunnen beginnen én winnend uit te varen, de Vendée Globe.

Zware laatste loodjes voor Temenos II

Druk ter hoogte van GibraltarDruk ter hoogte van GibraltarOndertussen is de derde in de race, TEMENOS II, om 01:30 GMT op vrijdagmorgen de laatste poort ter hoogte van Gibraltar gepasseerd. En net als hun 2 voorgangers kregen zij af te rekenen met zware condities en heel veel trafiek. Een laatste zware beproeving voor het Zwitsers-Franse duo. Met nog minder dan 400 zeemijl te gaan en lichtere weersomstandigheden voor de boeg, worden zij als derde boot in de Olympische haven van Barcelona verwacht tegen zondagavond. Dominique Wavre droomt al van de menukaart in een Catalaans restaurant.

Hun naaste achtervolger MUTUA MADRILENA, die hen nu al weken – weliswaar tevergeefs – op de hielen zit, heeft de afgelopen 24 uur wel 100 zeemijl goed weten te maken. Doch, ook hen wacht bij het binnenvaren van de Middellandse Zee nog echte stormcondities.

Aan boord van hekkensluiter EDUCACION SIN FRONTERAS buigen Servane Escoffier en Albert Bargués zich over het vraagstuk van een hoog luchtdrukgebied aan de Canarische Eilanden. Ook zij willen nu zo snel mogelijk Barcelona bereiken en Servane begint nu toch ook wel haar familie en vrienden te missen : “Ik ben niet zeker dat mensen gemaakt zijn om zo lang alleen te blijven”.

Posities op 15/02 om 18u00 GMT :
1. Paprec-Virbac 2 finish 11/02
2. Hugo Boss finish 14/02
3. Temenos II +398
4. Mutua Madrilena +577
5. Educacion sin Fronteras +2160

Finish Hugo Boss :
http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1272014264/bclid140658901…

Foto’s : Jonathon Glynn-Smith/Hugo Boss
Bron : www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: