Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis goed voorbereid naar WK Tornado 2008

Team Zwitserleven Booth/NieuwenhuisTeam Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis (NED) begint op 25 februari goed voorbereid aan het WK Tornado zeilen 2008 in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Met een gedeelde vierde/vijfde plaats op de wereldranglijst zijn Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis bezig aan een succesvolle opmars naar de top van het internationale Tornado-zeilen.

Met een plaats bij de beste twaalf landen of achttien boten gaan de zeilers definitief naar de Olympische Spelen. Het WK Tornado doel is echter een podiumplaats.

Dat is een realistische doelstelling gezien de afgelopen resultaten: derde tijdens WK 2007 in Cascais, vierde tijdens de Asian Pasific Championships 2008 en een zevende plaats bij Sail Melbourne 2008.

“Alle Olympische en andere teams zullen aan het WK meedoen”, blikt Booth vooruit. “Dit is tevens de laatste kans voor deelnemers om hun land te kwalificeren voor Beijing, dus de druk is hoog. We verwachten uiteenlopende windcondities en we proberen om in dit uiterst belangrijke Olympische jaar bij de top te blijven.”

Team Zwitserleven timmert daarvoor hard aan de Olympische weg. In het najaar van 2007 reisden Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis af naar Australië voor een intensief winterprogramma. Dat eindigt met deelname aan het WK Tornado in het Nieuw-Zeelandse Auckland, dat van 25 februari tot en met 1 maart 2008 plaatsvindt. De Olympische catamaranzeilers richtten zich in de afgelopen maanden op zowel de zeiltechnische als materiële ontwikkeling. Ze namen deel aan Olympische evenementen, stelden coach Andreas Hagara aan, trainden met vaste sparring partners en kochten een nieuwe Tornado.

“We hebben net een maand van trainen en wedstrijden in Melbourne afgerond”, vertelt Booth. Bij de Asian Pacific Championships eindigden de Nederlanders als vierde, met het gelijke aantal punten als de regerende wereldkampioenen Echavarri/Paz die brons grepen. Bij Sail Melbourne finishte Team Zwitserleven als zevende. “Nu zijn we in Nieuw-Zeeland aangekomen voor een maand training en racen in Auckland. Het eerst volgende evenement, Sail Auckland, start op zaterdag 16 februari. We werken in de trainingen samen met de Amerikanen en Puerto Ricanen.”

Technische stand van zaken

De Tornado is een technische catamaran, dus materiaalontwikkeling speelt een belangrijke rol in de campagne. Booth laat vanuit Down Under weten dat de zeilontwikkeling goed gaat. Er vinden momenteel speciale, geheime tests plaats. Booth: “Volgende week verblijft onze zeilmaker Pablo Soldano van Ullman Sails Italy in Auckland voor een intensieve trainingsperiode met ons.”

Verder boekt Team Zwitserleven naar eigen zeggen nog elke zeildag vooruitgang in de boothandeling.

Booth: “Tot aan het WK focussen wij op de gehele windrange en grote wedstrijdvelden. Daarna veranderen we die aanpak en richten we ons op lichtweer en kleine vloten. Uiteraard in voorbereiding op de Olympische Spelen in Qingdao.”

In maart keren Booth en Nieuwenhuis terug naar Europa, waar hun nieuwe Tornado voor de Spelen klaarligt.

www.teamzwitserleven.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: